Translate

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ιερά Εξέταση α λα ελληνικά



Από «ιερά εξέταση» θα περάσουν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι το 2012, με απώτερο στόχο να ανοίξει ο δρόμος για άρση της συνταγματικής πρόβλεψης περί μονιμότητας και απολύσεις.

Παρά το ότι η «αξιολόγηση» θα είναι υπό τη σκέπη του ΑΣΕΠ, εξασφαλίζοντας έτσι την επίφαση του αδιάβλητου της διαδικασίας και με… γαλλικό άρωμα, δεδομένου ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο προϋπολογισμού της Γαλλίας, κανείς δε μας λέει ποιοι ακριβώς και με ποιο τρόπο θα αξιολογούν τους υπαλλήλους.

Ακόμα και αν υποθέσουμε λοιπόν ότι πράγματι η «αξιολόγηση» θα είναι αντικειμενική, τα ερωτήματα παραμένουν: Θα περνούν οι υπάλληλοι από επιτροπή; Ποιος θα αξιολογεί τα μέλη της και ποιος θα ελέγχει τα αποτελέσματα; Θα γίνεται ηλεκτρονικά με βάση αντικειμενικά κριτήρια και πάγιες υπηρεσιακές ανάγκες; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;


Πολλά είναι τα σκοτεινά σημεία, τη στιγμή μάλιστα που η διαβόητη «απογραφή» των δημοσίων υπαλλήλων που διαφημίστηκε από τα φερέφωνα της εξουσίας κατέληξε σε ένα ακόμα μεγαλοπρεπές φιάσκο που κατέδειξε την ανικανότητα του κράτους και την ανεπάρκεια των πολιτικών προϊσταμένων του, των εκλεγμένων δηλαδή εκπροσώπων του λαού.

Επειδή οι υπάλληλοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και επωμίζονται -δίκαια ή άδικα- όλα τα στραβά της δημόσιας διοίκησης, καλό θα είναι και όλοι εκείνοι οι βουλευτές και οι υπουργοί που διόριζαν ακόμα και τα… δένδρα των εκλογικών τους περιφερειών τόσα χρόνια να μπουν και οι ίδιοι σε μια διαδικασία «αξιολόγησης».

Όχι όμως ανά τετραετία, όταν βγαίνουν στα μπαλκόνια και αλαλάζουν «ο κυρίαρχος Λαός μίλησε», αλλά καθημερινά. Μετά την κραυγαλέα ανικανότητα της κυβέρνησης υπό τον Γ. Παπανδρέου να διαχειριστεί έστω και στοιχειωδώς το τσουνάμι της κρίσης, βγήκαν σαν τα σαλιγκάρια ένας-ένας τα πρωτοπαλίκαρά του και ομολογούν ότι απέτυχαν στο έργο τους, θέλοντας να διαχωρίσουν εκ των υστέρων τη θέση τους και εποφθαλμιώντας βέβαια το «αδειανό πουκάμισο» της καρέκλας του τέως πρωθυπουργού, θέσεις, οφίτσια και προνόμια.  

Από τα εκατομμύρια Έλληνες που βιώνουν στο πετσί τους το «κυβερνητικό έργο» σε καθημερινή βάση, θα είναι έκπληξη αν βρεθούν κάποιοι να ισχυριστούν ότι πράγματι οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας προσέφεραν έστω και κάτι ελάχιστο για την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των άμοιρων υπηκόων του Ελλαδιστάν.

Η διαδικασία λοιπόν της «αξιολόγησης» θα αποδειχθεί κατά πάσα πιθανότητα μια ακόμα… ντρίπλα των πολιτικών που δε θέλουν να επωμιστούν το εκλογικό κόστος των απολύσεων που έρχονται και θα τα φορτώσουν όλα στους… Γάλλους και τους… άλλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.