Translate

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Όταν και το BBC παραπλανεί...

Υποτίθεται ότι είναι το σπίτι της πολικής αρκούδας στην Αρκτική (με τετράγωνη πόρτα;;;)...

Τα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ του BBC για τη Φύση είναι... αφύσικα κάποιες φορές, όπως αναγκάστηκαν να παραδεχτούν οι ίδιοι οι παραγωγοί του. 


Η σειρά Frozen Planet (παγωμένος πλανήτης) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη γέννα μιας πολικής αρκούδας, υποτίθεται στο φυσικό της περιβάλλον. Τελικά, όπως ομολόγησαν οι συντελεστές της σειράς, η "διαδικασία" κινηματογραφήθηκε σε ένα ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας και όχι στην Αρκτική. 


Το χειρότερο βέβαια είναι ότι σε καμμία περίπτωση το BBC δε διευκρίνιζε ποιες σκηνές ήταν "ελεγχόμενες" και ποιές όχι, παραπλανώντας έτσι σκόπιμα τους τηλεθεατές. Ο παρουσιαστής Σερ Ντέιβιντ Άτενμπρω προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε ότι "κάποιες φορές πρέπει να χρησιμοποιούμε κινηματογραφικές μεθόδους στα ντοκιμαντέρ, για να μη χαλάει η ατμόσφαιρα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βάλουμε κάμερα στη φωλιά μιας αρκούδας που ετοιμάζεται να γεννήσει"


...αλλά τελικά ήταν στην Ολλανδία, σε ένα ζωολογικό κήπο...




Το ίδιο συνεβη και με μια σειρά άλλων σκηνών, όπως μια κάμπια που πάγωνε σταδιακά σε εργαστήριο και όχι στη φύση, όπως αναφέρθηκε σε επεισόδιο που προβλήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα. 


... εκεί που γεννήθηκαν τα αρκουδάκια




Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που πλήττεται η αξιοπιστία του BBC, καθώς έχει μια "παράδοση" στη χειραγώγηση εικόνων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της "απελευθέρωσης" της Λιβύης. Σε επεισόδιο του "Blue Planet", σειράς ντοκιμαντέρ για τους υδάτινους θησαυρούς του πλανήτη μας, η γέννα ενός αστακού κινηματογραφήθηκε σε ενυδρείο και όχι στη θάλασσα όπως άφηνε τους τηλεθεατές να πιστέψουν ο αειθαλής παρουσιαστής. 


Ηθικό δίδαγμα; Συμβαίνουν και στις καλύτερες των δημοσιογραφικών οικογενειών, να μην αφήνουν δηλαδή την... αλήθεια να τους χαλάσει μια... ωραία ιστορία











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.