Translate

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το ΑΚ-47 στο Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου



Το ΑΚ-47, Avtomat Kalashnikova 47, ή απλά Καλάσνικοφ όπως είναι γνωστότερο, είναι ένα όπλο που ακόμα και σήμερα κυκλοφορεί σε εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ στη μαύρη αγορά της Ελλάδας μπορεί κάποιος να το βρει με 200 περίπου ευρώ, σύμφωνα με το "χρηματιστήριο του εγκλήματος". 
Ο "μπαμπάς" του ΑΚ-47 με το μολύβι στο χέρι και τη στολή του Κόκκινου Στρατού λίγο μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Ένα όπλο που έχει συνδεθεί με επαναστατικά κινήματα, τρομοκρατικές οργανώσεις, πάλαι ποτέ κομμουνιστικούς στρατούς και με κοινούς εγκληματίες, όπως οι "ληστές με τα καλάσνικοφ" που σκορπίζουν τρόμο στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων βρίσκει σήμερα τη θέση του στο Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα που απέκτησαν μια διαχρονική σχεδιαστική αξία, όπως το Ουόκμαν της Sony, και το θρυλικό ηλεκτρονικό παιχνίδι Space Invaders.




Mikhail Timofeyevich Kalashnikov ποζάρει με το όπλο που σχεδίασε το 1947


Οι υπεύθυνοι του Μουσείου στάθηκαν στο ότι για 60 και πλέον χρόνια ένα όπλο έχει γίνει σύμβολο αγώνων, πολέμων, ακόμα και έμβλημα σε σημαία, όπως της Μοζαμβίκης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.