Translate

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

«Ανάσταση» για τον πρόγονο του ελέφαντα



Τα μαμούθ, οι τριχωτοί πρόγονοι του ελέφαντα,  οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από πέντε με δέκα χιλιάδες χρόνια, ετοιμάζονται να… ξαναγεννηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία, με τη βοήθεια της κλωνοποίησης. Μετά την ανακάλυψη ενός άκρου ενός ενήλικου μαμούθ στη καλυμμένη από πάγους Σιβηρία, ειδικοί από πανεπιστήμια της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, θεωρούν πως ο μυελός που βρέθηκε στο οστό και διατηρήθηκε σε σχεδόν άριστη κατάσταση, θα αποδώσει το απαραίτητο γενετικό υλικό για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος.


Οι επιστήμονες θα αφαιρέσουν κύτταρα του μαμούθ, τα οποία θα εμφυτεύσουν σε ωάριο ελέφαντα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλωνοποιημένο έμβρυο. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουν το έμβρυο σε θηλυκό ελέφαντα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η κύηση που θα φέρει στον κόσμο ένα πλάσμα που έζησε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή μας. Η Κλιματική Αλλαγή, η οποία προκαλεί την ταχύτατη τήξη των αιώνιων πάγων στις τούνδρες της Σιβηρίας, αποκαλύπτει όλο και περισσότερα «μυστικά» της απόμερης περιοχής και αποτελεί ένα πεδίο με μεγάλο ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους και  γενετιστές.

Ο τρόπος κλωνοποίησης
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που συζητείται ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς και το 2007, όταν είχε βρεθεί και πάλι στη Σιβηρία ένα μωρό μαμούθ ηλικίας μόλις ενός μηνός, πολλοί θεώρησαν ότι το DNA του θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τους επιστήμονες, καθώς ο γενετικός κώδικας ήταν μερικώς κατεστραμμένος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κλωνοποίηση. Από τότε όμως, όπως εξηγεί ο Ακίρα Ιριτάνι του πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία, υπήρξε μεγάλη πρόοδος τόσο στην αξιοποίηση του DNA, όσο και στις μεθόδους κλωνοποίησης. Το κυριότερο εμπόδιο που κλήθηκαν να υπερπηδήσουν οι ειδικοί είναι η αλλοίωση του γενετικού υλικού, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Το 2008 ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων κατάφερε να κλωνοποιήσει με επιτυχία ένα ποντίκι, από κύτταρα που διατηρήθηκαν σε βαθιά κατάψυξη για 16 χρόνια.

Τι θα γίνει το μαμούθ;
Παρά το ότι οι επιστήμονες παρουσιάζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της «ανάστασης» που επιδιώκουν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η απόπειρα κλωνοποίησης σκύλων στη Νότια Κορέα, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως ως… εδέσματα στην τοπική κουζίνα, απέτυχε, με μόλις δύο γεννήσεις κουταβιού σε 1100 εμφυτεύσεις εμβρύων. Ο πιο διάσημος… κλώνος παραμένει το πρόβατο «Ντόλλυ», η οποία γεννήθηκε το 1996 και έζησε για 7 χρόνια στο ινστιτούτο γενετικής του Ρόσλιν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Οι επιστήμονες πάντως, εφόσον το πείραμα στεφθεί από επιτυχία, σκοπεύουν να διατηρήσουν το μαμούθ σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έτσι ώστε να το μελετήσουν, αποσκοπώντας να βρουν τις απαντήσεις στους λόγους που ώθησαν τους… παππούδες των σύγχρονων ελεφάντων στην εξαφάνιση, καθώς δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές αν εξαφανίστηκαν λόγω του εντατικού κυνηγιού από τον προϊστορικό άνθρωπο, ή από άλλη μη ανθρωπογενή αιτία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.