Translate

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η κρυφή κόλαση του Παραδείσου: Η «βόμβα» στις Μαλδίβες




Στις Μαλδίβες, έναν τροπικό παράδεισο στον Ινδικό Ωκεανό, μια τοξική «βόμβα» δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ανευθυνότητα του ανθρώπου και την έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον. Το νησιωτικό σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι συνυφασμένο με ειδυλλιακές εικόνες. Πίσω όμως από τις γυαλιστερές διαφημιστικές καταχωρήσεις και τις φωτογραφίες από μαγευτικές παραλίες, κρύβεται μια «βόμβα». Το τεχνητό νησί Τιλαφούσι, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα Μαλέ, είναι ο σκουπιδότοπος για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στα διάφορα άλλα νησιά. 


Εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων ξεφορτώνονται εκεί κάθε μέρα, χωρίς καμία επεξεργασία ή διαλογή. Ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών καταλήγει στη θάλασσα, ρυπαίνοντάς την, ενώ η τοπική κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς τις ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τουρίστες κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και θυμίζουν χωματερές στη χώρα μας, η οποία κάθε τόσο σύρεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, πληρώνοντας υπέρογκα πρόστιμα και χάνοντας πολύτιμα κονδύλια για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.



Οι Μαλδίβες όμως θα πληρώσουν ακριβά την αύξηση της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των πάγων που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας. Τα νησιά είναι από τους πρώτους «υποψήφιους» για εξαφάνιση, αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να μετατραπούν σε «οικομετανάστες».



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.