Translate

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στάχτη έγιναν 192.000 σπάνια χειρόγραφα και βιβλία


Στάχτη έγιναν 192.000 σπάνια χειρόγραφα και βιβλία στο Κάιρο, μετά τον εμπρησμό του Ινστιτούτου της Αιγύπτου, μιας βιβλιοθήκης που είχε ιδρύσει ο Ναπολέων στις αρχές του 19ου αιώνα.  Τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν για μια ακόμα φορά πολλές καταστροφές.

Μεταξύ των μοναδικών συγγραμμάτων που χάθηκαν για πάντα, περιλαμβάνεται και η "περιγραφή της Αιγύπτου" ένα μνημειώδες έργο σε 24 τόμους που δημιούργησαν περισσότεροι από 150 Γάλλοι μελετητές του πολιτισμού της Αιγύπτου, με λεπτομερείς καταγραφές των μνημείων, αλλά και της καθημερινότητας στην αφρικανική χώρα.

Η στέγη του κτιρίου που στέγαζε την ανεκτίμητη συλλογή έχει καταρρεύσει και δεκάδες εθελοντές ψαχουλεύουν στα ερείπια, προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Η φωτιά μαινόταν για 12 ώρες το Σάββατο και το νερό που έριξε η πυροσβεστική ολοκλήρωσε την καταστροφή. Πολλοί εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αστάθεια στη χώρα έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται ανεπανόρθωτα οι πολιτιστικοί θησαυροί της, τη στιγμή που το μόνο μέλημα του καθεστώτος που διαδέχθηκε τον Μουμπάρακ είναι να διατηρεί αμείωτη τη ροή τουριστών στη χώρα, οι οποίοι αφήνουν πολύτιμο συνάλλαγμα σε αυτήν.

Η στρατιωτικές αρχές διέταξαν την πραγματοποίηση εξέτασης για να βρεθούν οι εμπρηστές, η πραγματικότητα όμως παραμένει: Ένα ακόμα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε στάχτη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.