Translate

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Όταν οι τράτες εντοπίζουν ναυάγια

Ένα γερμανικό βομβαρδιστικό Dornier 17 του Β' Π.Π. βρίσκεται ανάποδα σε αμμώδη βυθό στο Στενό της Μάγχης

Περισσότερα από 46.000 ναυάγια, από τα οποία μόλις 61 έχουν ανακυρηχθεί προστατευόμενα ιστορικά, βρίσκονται στους βυθούς γύρω από τα βρετανικά νησιά, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 13.000 καταγεγραμμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν ή έπεσαν λόγω μηχανικής βλάβης κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθημερινά οι τράτες ανασύρουν τμήματα ναυαγίων, ακόμα και πέτρινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής, τα οποία χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. περίπου, όταν η Μάγχη ήταν ακόμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Αν και οι περίπου 400 τράτες που ψαρεύουν καθημερινά αποπλέοντας από το Σάσσεξ, σαρώνουν τους βυθούς, προκαλώντας, όπως και στην Ελλάδα, ανυπολόγιστες καταστροφές, οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους αλιείς, έτσι ώστε να καταγράφεται κάθε εύρημα που βρίσκουν στα δίχτυα τους, ή εντοπίζουν με τις ηχοβολιστικές τους συσκευές, όπως ένα γερμανικό βομβαρδιστικό που πρόκειται να ανελκυσθεί σε λίγους μήνες, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα του τύπου του.

Το Resurgam, υποβρύχιο του 1880

Μεταξύ των τυχαίων ευρημάτων είναι και το υποβρύχιο Resurgam του 1880, το οποίο 130 χρόνια μετά τη βύθισή του δικαίωσε το... όνομά του, το οποίο στα λατινικά σημαίνει "θα ξανασηκωθώ". Εντοπίστηκε το 1995 σε βάθος μόλις 18 μέτρων από δύτη που στάλθηκε να δει που σκάλωσαν τα δίχτυα. Αν και μέχρι σήμερα οι προσπάθειες ανέλκυσης δεν έχουν καρποφορήσει, επιτήδειοι κλέφτες πρόλαβαν να αφαιρέσουν αρκετά αντικείμενα από αυτό και πλέον οι ίδιοι οι ψαράδες που περνούν συχνά από το σημείο βύθισής του, ρίχνουν και μια ματιά στο ναυάγιο.

Οι τοπικές ενώσεις αλιέων βλέπουν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία των αρχών, συναισθανόμενοι ότι βοηθούν στον εντοπισμό και πολλές φορές και στην ταυτοποίηση ιστορικών ναυαγίων.

1 σχόλιο:

  1. 1983 ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ ΨΑΡΕΨΕ ΕΝΑ JUNKER 52 ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ. ΛΟΓΩ ΒΑΡΟΥΣ ΚΟΠΗΚΕ Η ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΙΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΙ "ΧΑΘΗΚΕ" ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΩΣ. ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΑΚΟΜΑ. ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ (ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ)ΘΥΜΟΝΤΑΝ ΜΙΑ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ Σ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΝΑ "ΚΑΡΦΩΝΕΤΑΙ" ΣΤΑ ΝΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.