Translate

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το "γεράκι" πέταξε με 20.000 χιλιόμετρα την ώρα


Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη δοκιμαστική πτήση του γερακιού", ενός πειραματικού αεροσκάφους ικανού να πετάει με ταχύτητες που φτάνουν τα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα, ή Μαχ 20, δηλαδή 20 φορές την ταχύτητα του ήχου.


Η πτήση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και μέχρι πρόσφατα ελάχιστα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά, τόσο για τα αποτελέσματά της, όσο και για τις επιδόσεις που "έπιασε".


Το Falcon Hypersonic Vehicle 2, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια πυραύλου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, πριν ξεκινήσει την πορεία του προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.




Η πτήση διάρκεσε περίπου 9 λεπτά, πριν οι θερμοκρασίες των περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου που αναπτύχθηκαν λόγω της τριβής αποκολλήσουν κάποια τμήματα της ατράκτου, με αποτέλεσμα το "γεράκι" να χάσει την ευστάθειά του και να συντριβεί στη θάλασσα. 


Η δοκιμή πάντως κρίθηκε επιτυχής από τους στρατιωτικούς και τους επιστήμονες, καθώς η εξέλιξη του αεροσκάφους αυτού ανοίγει το δρόμο για μαχητικά, αλλά και επιβατικά αεροσκάφη που θα διανύουν αποστάσεις, όπως από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, σε περίπου 12 λεπτά.


Δείτε εδώ το βίντεο από την πτήση των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.