Translate

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Φωτιά και τσεκούρι και με το νόμο για τον Αμαζόνιο


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ψήφιση νόμου στη Βραζιλία, ο οποίος στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν περισσότερο από ένα χρόνο και με ψήφους 247 υπέρ και 184 κατά, ο νόμος πλέον περνάει στα χέρια της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε κάποια από τα άρθρα του.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εντός και εκτός Βραζιλίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, καθώς θεωρούν πως ανατρέπει παλιότερες αποφάσεις που είχαν αποδειχθεί ευεργετικές στην επιβράδυνση της καταστροφής του Αμαζονίου. 

Η Greenpeace σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «είναι απίστευτη η χρονική συγκυρία της απόφασης, καθώς σε μερικές εβδομάδες το Ρίο θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη και η κυβέρνηση επιλέγει να υπερψηφίσει νόμο που θα οδηγήσει μαθηματικά στην καταστροφή μεγάλου μέρους του δάσους του Αμαζονίου».

Εκπρόσωποι μεγαλογαιοκτημόνων από την άλλη πλευρά, οι οποίοι αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι στη χώρα, δήλωσαν ικανοποιημένοι υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται από την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάμψη στην αποψίλωση, κυρίως λόγω της χρήσης δορυφορικών καταγραφών των περιοχών που απειλούνται και πιο αποτελεσματικής αστυνόμευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τάση αυτή θα ανατραπεί. 

Ο νέος νόμος επιτρέπει πλέον την καλλιέργεια γαιών κοντά σε κοίτες ποταμών και βουνοπλαγιές, σημεία δηλαδή του αναγλύφου που επηρεάζονται δραματικά από διάβρωση και κατολισθήσεις. Παράλληλα, δεδομένου ότι τα εδάφη δεν είναι πολύ γόνιμα και απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να προσλάβει τεράστιες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα.

Μια άλλη πρόβλεψη του νόμου που έχει εξαγριώσει πολλούς είναι η γενική αμνηστία που θα δοθεί σε εκείνους που αποψίλωσαν παράνομα εκτάσεις πριν το 2008, η πλειοψηφία των οποίων είναι μεγαλοϊδιοκτήτες αγροκτημάτων.

Η ετυμηγορία της προέδρου της χώρας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς όπως σημειώνουν στο BBC πολιτικοί αναλυτές, η Ντίλμα Ρούσεφ αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα, να προτάξει την οικονομική ανάπτυξη ή να εμμείνει στις υποσχέσεις που έδωσε για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την προεκλογική της εκστρατεία το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.