Translate

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Στο "σφυρί" για ψίχουλα το πρώτο πλοίο στελθ


Κόστισε 190 εκατομμύρια δολάρια, καθελκύστηκε το 1985, η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε μόλις το 1993 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2005. 




Το βάρους 563 τόνων "Sea Shadow", ή "Θαλάσσια Σκιά" άρχισε να ναυπηγείται το 1982, ως το πρώτο σκάφος επιφανείας που θα ήταν εντελώς "αόρατο" από τα ραντάρ και χρησιμοποιήθηκε για δοκιμές συστημάτων και εξοπλισμού. Δεν μπήκε ποτέ σε ενεργό υπηρεσία και σήμερα, μέσω ιστοσελίδας που εκποιεί πλεονάζον στρατιωτικό υλικό διατίθεται στον πλειοδότη που θα καταθέσει την υψηλότερη προσφορά. 


Η τελευταία προσφορά αγγίζει τα 80 χιλιάδες ευρώ, ένα πολύ μικρό ποσό συγκριτικά με αυτά που διατέθηκαν για τη ναυπήγησή του. To Sea Shadow θα καταλήξει σε διαλυτήριο πλοίων, καθώς οι απόπειρες να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο δεν απέδωσαν.




Έτσι, ένα μνημείο της σύγχρονης ναυπηγικής θα χαθεί για πάντα, αν δεν αλλάξει κάτι και μόνο οι φωτογραφίες του και η ταινία του Τζαίημς Μποντ του 1997 Tomorrow never dies, θα θυμίζουν το πρώτο "αόρατο" πολεμικό. 


Αν σας ενδιαφέρει να το αποκτήσετε, δείτε εδώ: http://gsaauctions.gov/gsaauctions/aucdsclnk?sl=31QSCI12129001



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.