Translate

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ορυχεία στο Διάστημα



Σήμερα αναμένεται μια από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις διαστημικού… περιεχομένου, η οποία υπόσχεται να ξεπεράσει ακόμα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Αρχίζει το… κυνήγι αστεροειδών, πλούσιων σε σπάνια μέταλλα και άλλα υλικά, για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών;

Τα αποκαλυπτήρια της εταιρείας Planetary Resources, δηλαδή «Πλανητικοί Πόροι» που έχει χρηματοδοτήσει μια πλειάδα… αστέρων, όπως, μεταξύ άλλων, ο γνωστός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, ο επικεφαλής της ίδιας εταιρείας Έρικ Σμιτ, ο μαικήνας και γιος του υποψήφιου σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις προέδρου των ΗΠΑ Ρος Περό Τζούνιορ και ο ελληνικής καταγωγής οραματιστής των διαστημικών πτήσεων αναψυχής Πίτερ Διαμαντής, θα γίνουν στο Σιάτλ των ΗΠΑ σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «θα συνδυαστούν δύο τομείς, η εξερεύνηση του Διαστήματος, με τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν σε αστεροειδείς και πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, με στόχο την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η επιχειρηματική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία και θα επανακαθορίσει την έννοια των φυσικών πόρων». 

Ο Πίτερ Διαμαντής, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Forbes είχε δηλώσει ότι η Γη είναι… «ψίχουλα σε ένα σούπερ μάρκετ πόρων που υπάρχουν στο Διάστημα. Τώρα πλέον έχουμε την τεχνολογία για να εξορύξουμε πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά εκτός… Γης, για το καλό της ανθρωπότητας, χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και να λεηλατούμε τα αποθέματά του».

Όσο φιλόδοξη και αν ακούγεται αυτή η προοπτική, δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι. Δεδομένης της αδυναμίας της NASA, λόγω των δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό της ελέω κρίσης, να χρηματοδοτήσει νέα σχέδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, η «σκυτάλη» των διαστημικών εξερευνήσεων περνάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας υπάρχουν και πρώην αστροναύτες αλλά και επιτελείς της NASΑ, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι «Πλανητικοί Πόροι» εκτός από… πακτωλό χρημάτων διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του προγράμματός τους.

Η αεροδιαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε παρουσιάσει το σχέδιο «Όσιρις-Ρεξ», ένα μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, το οποίο θα εκτοξευόταν προς τον αστεροειδή «1999 RQ36» μέχρι το 2020, προκειμένου να συλλέξει δείγματά του. 

Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία αντίστοιχα είχε καταφέρει το 2005 να στείλει το «Χαγιαμπούσα» σε έναν αστεροειδή, τον «25143 Ιτοκάουα», αν και η αποστολή δε στέφθηκε από επιτυχία, καθώς ο συλλέκτης λίθων και σκόνης από την επιφάνεια του αστεροειδούς δε λειτούργησε και ο «Χαγιαμπούσα» επέστρεψε από το Διάστημα με… άδειο καλάθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.