Translate

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η Ελληνίδα και ο Αυστραλός του Β' Παγκοσμίου





Μια συγκινητική ιστορία θάρρους, αγάπης και ελπίδας μέσα στις σκοτεινές ημέρες της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα το 1941 ξεδιπλώθηκε μέσα από την αφήγηση της Ξανθούλας Παπαδοπούλου. 


Ο Αυστραλός στρατιώτης Μπερτ Ρίγκλεϋ, ξυπόλητος και ταλαιπωρημένος, περιφερόταν στις ερημιές της Βόρειας Ελλάδας, κυνηγημένος και αυτός από τους ναζί που έτρεψαν σε άτακτη υποχώρηση τη Βρεταννική Στρατιωτική Δύναμη που είχε έρθει στην Ελλάδα να βοηθήσει -υποτίθεται- τον ελληνικό στρατό στη μάχη κατά των μηχανοκίνητων στρατευμάτων των Γερμανών.

Ο βοσκός, πατέρας της Ξανθούλας, βρήκε τον εξαθλιωμένο Αυστραλό, τον φιλοξένησε στο φτωχικό σπίτι του, παρά το ότι η φιλοξενία στρατιωτών των Συμμάχων σήμαινε το σίγουρο θάνατο από τους Γερμανούς, τον περιέθαλψε, του έδωσε φαγητό και τον καθοδήγησε σε ασφαλές μέρος, βοηθώντας τον να ξεφύγει από την αιχμαλωσία. Ο ίδιος ο πατέρας εκτελέστηκε από γερμανοτσολιάδες προδότες λακέδες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ως συμπαθών τους αντάρτες.

Μετά τον πόλεμο, την Κατοχή και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που ακολούθησε, η Ξανθούλα διατήρησε αλληλογραφία με τον Μπερτ, ο οποίος το 1951 τής ζήτησε να έρθει στην Αυστραλία και να την παντρευτεί. 

Έτσι και έγινε και από τότε το ζευγάρι έζησε στην Αυστραλία, χωρίς να ξεχνάει το κοινό τους παρελθόν και τις περιπέτειες που πέρασαν στην Ελλάδα.

Σήμερα, πολλοί Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί που πολέμησαν στην Ελλάδα, είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε στην Κρήτη, ζητούν επιτέλους αναγνώριση του αγώνα τους, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις προτιμούν να αποσιωπούν τη συνεισφορά τους, δεδομένου ότι το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα που είχε αποσταλεί στην Ελλάδα διακρίθηκε κυρίως για την... άτακτη υποχώρησή του, πέρα από μεμονωμένες ηρωικές πράξεις κάποιων στρατιωτών. 

Δείτε τη μαρτυρία της Ξανθούλας Παπαδοπούλου-Ρίγκλεϋ εδώ:


Διαβάστε τον αγώνα των Anzac για αναγνώριση εδώ: http://www.sbs.com.au/news/article/1645267/Greek-Anzac-story-overlooked

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.