Translate

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Άνθρωπος ή ρομπότ; Ιδού η απορία


Άνθρωπος ή ρομπότ; Το πιο πρόσφατο δημιούργημα του Χιρόσι Ισιγκούρο, καθηγητή ρομποτικής στο πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια, τουλάχιστον οπτικά: «Τι είναι ο άνθρωπος;» αναρωτιέται ο ίδιος, «πείτε μου και θα δημιουργήσω ένα απολύτως ακριβές αντίγραφο».



Ο Ιάπωνας… Φρανκενστάιν, όπως ο πρωταγωνιστής της κλασικής νουβέλας «Ο σύγχρονος Προμηθέας» που έγραψε η Μαίρη Σέλλεϋ το 1818, ασχολείται εδώ και χρόνια με την κατασκευή ανθρωπόμορφων ρομπότ, με στόχο όπως λέει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το κοντινό μέλλον, όταν τα ρομπότ θα…  συμβιώνουν με τον άνθρωπο. 

Μετά τον… κλώνο του, που κατασκεύασε με πρότυπο τον εαυτό του, ο Ισιγκούρο αποφάσισε να ασχοληθεί και με το ασθενές φύλο.

Το θηλυκού γένους ρομπότ ονομάζεται «Τζεμινόιντ Φ» και δημιουργήθηκε… κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση μιας γυναίκας-μοντέλου. Το αντίγραφο μοιάζει τόσο στο πρωτότυπο που όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, πολλοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ποιο ήταν το μοντέλο και ποιο το αντίγραφο. 

Η «Τζέμι» μπορεί να αναπαραστήσει 65 εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου, με κατάλληλες κινήσεις μηχανισμών κάτω από το πλαστικό δέρμα της, να μιλήσει και να τραγουδήσει, ακόμα και να μιμηθεί τη φωνή άλλων ανθρώπων. Με τιμή που αγγίζει τις 100 χιλιάδες ευρώ, κάποιοι θα σπεύσουν να αποκτήσουν ένα ρομπότ που μοιάζει εκπληκτικά με άνθρωπο.

Ο "Εξολόθρευτής" έρχεται 
Αν η «Τζεμινόιντ Φ» είναι περισσότερο ένα τεχνολογικό καπρίτσιο, τα ρομπότ που σχεδιάζει η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ θα είναι ειδικών αποστολών και θα θυμίζουν τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο ρόλο του… «εξολοθρευτή». Με χρηματικό έπαθλο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, το αμερικανικό Πεντάγωνο προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίο θα βραβευθεί το ρομπότ που θα είναι σε θέση να αναλαμβάνει αποστολές σε σημεία που δεν μπορεί να πάει ο άνθρωπος, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και αυξημένης αυτονομίας. Ο Δρ. Τζιλ Πρατ, επικεφαλής της ομάδας ερευνών της Darpa, του Κέντρου Εξελιγμένων Αμυντικών Συστημάτων  των ΗΠΑ, σημειώνει ότι στόχος είναι να βραβευθούν οι καινοτόμες ιδέες που θα έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογών. «Αν και ρομπότ που καθοδηγούνται από ανθρώπους υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε την επόμενη γενιά τους, εκείνα δηλαδή που θα δρουν αυτοβούλως σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Εκτιμώ πως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, τέτοια ρομπότ θα αντικαταστήσουν στρατιώτες της πρώτης γραμμής, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.