Translate

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Πόλεμος στα... σύννεφα της τεχνολογίας


H Google, με αρκετή καθυστέρηση σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, παρουσίασε επίσημα την υπηρεσία αποθήκευσης φωτογραφιών, ταινιών, κειμένων και άλλων ηλεκτρονικών αρχείων στα… σύννεφα, όπως ονομάζεται η υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης, η οποία στην ουσία στέλνει τους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο…χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πρόκειται για το Google Drive, την «απάντηση» του κολοσσού της πληροφορικής στις αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν ήδη η Microsoft και η Apple, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλείς για εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. «Είτε εργάζεστε με ένα φίλο και θέλετε να έχετε τα αρχεία σας άμεσα προσβάσιμα, ανεξάρτητα από το αν έχετε μαζί σας τον υπολογιστή σας, είτε απλά θέλετε να αποθηκεύσετε ή να επεξεργαστείτε έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό, το Drive είναι το κατάλληλο εργαλείο», ανέφερε σε μήνυμά του ο Σαντάρ Πιχάι, επικεφαλής των διαδικτυακών υπηρεσιών της Google.

Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Διαθέτει επίσης φωνητική αναγνώριση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και μια πληθώρα άλλων διευκολύνσεων, οι οποίες, όπως ελπίζουν οι επικεφαλής της Google, θα προσφέρουν στην εταιρεία μια ακόμα πηγή διαφημιστικών εσόδων.

Οι χρήστες του Drive θα μπορούν να αναζητούν αρχεία με λέξεις-κλειδιά και να φιλτράρουν τα αποτελέσματα ανά τύπο αρχείου και ημερομηνία τροποποίησης, ενώ η υπηρεσία θα επιτρέπει και την αναγνώριση κειμένων από σκαναρισμένα αποκόμματα, για παράδειγμα ενός άρθρου εφημερίδας.

Σημαντική επίσης καινοτομία είναι το λογισμικό αναγνώρισης εικόνων: «Αν ανεβάσετε στο Drive τις φωτογραφίες από κάποιο ταξίδι σας, την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε πληροφορίες για το συγκεκριμένο μέρος, η εφαρμογή θα ανασύρει τις φωτογραφίες σας», εξήγησε ο κ. Πιχάι.

Αν και τα πρώτα 5 μεγκαμπάιτ της υπηρεσίας διατίθενται δωρεάν, οι αναβαθμίσεις σε μεγαλύτερες χωρητικότητες κοστίζουν από 2 μέχρι 900 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται ο κάθε χρήστης.

Το επόμενο επεισόδιο του πολέμου στα… σύννεφα της τεχνολογίας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς οι ανταγωνίστριες εταιρίες της Google είναι δεδομένο ότι θα αναπροσαρμόσουν τόσο την τιμολογιακή τους πολιτική, όσο και το φάσμα υπηρεσιών που προσφέρουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.