Translate

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ιστορία ενός ιαπωνικού λαβάρου του Β' Παγκοσμίου


Ο 86χρονος Κεν Καν, ναύτης σε αποβατικό σκάφος των ΗΠΑ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέσυρε από την αποθήκη του ένα κουτί με ενθύμια από τις φονικές μάχες στα νησιά του Ειρηνικού. Μεταξύ άλλων αντικειμένων, είναι και μια ιαπωνική σημαία με ευχές και προσευχές, την οποία είχε βρει πάνω σε ένα πτώμα Ιάπωνα στρατιώτη. 




Τέτοιες σημαίες ήταν συνήθως το κατευόδιο των οικογενειών προς τους στρατιώτες που έφευγαν για το μέτωπο και είτε τις έδεναν στις ξιφολόγχες τους, είτε τις φορούσαν μέσα από το χιτώνιό τους για να τους προστατεύει από τις εχθρικές σφαίρες. Ο άγνωστος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης σημαίας πάντως δεν είχε τύχη, καθώς σκοτώθηκε σε κάποια ακτή από τους Αμερικανούς. 




Πριν από λίγες μέρες, θέλησε να επιστρέψει το λάβαρο στους οικείους του νεκρού, έτσι ώστε να βάλει τέλος σε μια ιστορία που τον απασχολεί εδώ και 70 σχεδόν χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε πουθενά γραμμένο το όνομα του άτυχου Ιάπωνα, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί η 
οικογένειά του. 


Ο Κεν Καν είχε και άλλα αναμνηστικά στο σεντούκι του, όπως ένα φυλλάδιο για την αεροπορία του ανατέλλοντος ηλίου, ένα χαρτί με προσευχές και ποιήματα και ένα φυλλάδιο που έριχναν τα αμερικανικά αεροσκάφη προτρέποντας τους Ιάπωνες να παραδοθούν για να αποφύγουν το θάνατο. 




Δείτε εδώ: http://www.pennlive.com/midstate/index.ssf/2012/04/japanese_flag_ken_kann_wwii.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.