Translate

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Οι βάσεις πυραύλων έγιναν πολυτελή σπίτια


Υπήρξαν σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μνημεία του τρόμου της πιθανής πυρηνικής καταστροφής. Σήμερα οι υπόγειες βάσεις πυραύλων που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, βρίσκουν ένα νέο ρόλο: Εκείνο των… σπιτιών υψίστης ασφαλείας για όσους μπορούν να διαθέσουν από 350 χιλιάδες μέχρι μερικά εκατομμύρια δολάρια για να τα αποκτήσουν. 

Δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν να αγοράσουν κάποιο από τα σιλό που πριν από μερικές δεκαετίες «φιλοξενούσαν» τα πιο τρομερά όπλα που μπορούσαν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Ειδικευμένοι τεχνίτες αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το τσιμεντένιο υπόγειο οχυρό σε σπίτι που αντέχει οποιαδήποτε θεομηνία ή ανθρωπογενή καταστροφή.


Σχεδιασμένα να αντέχουν άμεσα πυρηνικά πλήγματα, βρίσκονται βαθιά μέσα στο έδαφος και με τις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης μετατρέπονται σε πολυτελή οικήματα που διαθέτουν όλες τις ανέσεις, εκτός ίσως από το… φως του Ηλίου. 

Ακόμα και αυτό όμως το μειονέκτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως σημειώνουν οι μεσίτες που διαχειρίζονται τέτοια… ακίνητα, με την κατάλληλη επίστρωση των τοιχωμάτων των κυλινδρικών εκτοξευτήρων των πυραύλων με καθρέπτες που αντανακλούν τις ακτίνες του.

SUBTERRA
Σε μια έκταση 34 εκταρίων στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο Έντουαρντ και η Ντιάννα Πίντεν μετέτρεψαν το 1994 την εγκαταλειμμένη βάση των διηπειρωτικών πυραύλων «Άτλας Ε» σε… μεσαιωνικό πύργο. Με ένα σαλόνι σχεδόν 1500 τετραγωνικών μέτρων, εκεί που κάποτε βρισκόταν το κέντρο ελέγχου εκτοξεύσεων των πυρηνικών όπλων και γκαράζ που χωράει ένα… ολόκληρο Τζάμπο Τζετ, το ζευγάρι έχει όσο χώρο χρειάζεται. 


Αφοσιωμένοι και οι δύο στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, θεώρησαν «περίφημη ιδέα» να μετατρέψουν το πάλαι ποτέ άντρο του πυρηνικού ολέθρου σε ένα ζεστό και φιλόξενο σπιτικό. Φρόντισαν επίσης να διαμορφώσουν τον πύργο ελέγχου σε πύργο… Ιπποτών, επενδύοντάς τον με πέτρα και χτίζοντας πολεμίστρες.

Οι Πίντεν διαθέτουν χώρους του αχανούς υπόγειου συγκροτήματος σε μουσικούς, σε ομάδες «εσωτερικής αναζήτησης», ενώ έχουν διατηρήσει ένα δωμάτιο ως «Πυρηνικό Μουσείο» στο οποίο εκτίθενται ψήγματα του παρελθόντος, «για να μη ξεχνάμε πόσο κοντά βρέθηκε η Γη στον πυρηνικό αφανισμό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.