Translate

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο τρισδιάστατος Αμαζόνιος, όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ




Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ με τη βοήθεια εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού δημιούργησαν με ακρίβεια χιλιοστού τον τρισδιάστατο χάρτη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Οι ειδικοί «βλέποντας» χάρη σε ειδικά ραντάρ μέσα από το θόλο των κορυφών των δέντρων κατέγραψαν ακόμα και τις απειροελάχιστες διακυμάνσεις της μορφολογίας του εδάφους, τα είδη της χλωρίδας, αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή.


Με έκταση που ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παραμένει σε ένα σημαντικό ποσοστό η τελευταία ανεξερεύνητη ξηρά του πλανήτη μας. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να καλύψουν από αέρος το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του Αμαζονίου, ο οποίος διασχίζει εννέα χώρες, από τις πηγές του στο Περού μέχρι τις εκβολές του στη Βραζιλία.




Μέρος των δύο αυτών περιοχών έχει αποτυπωθεί από ύψος πέντε χιλιομέτρων με ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει το «Lidar», ένα όργανο που «χτενίζει» 400 χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο το δάσος και ένα φασματογράφο που καταγράφει τις χημικές ιδιότητες της χλωρίδας, του εδάφους, αλλά και του υπεδάφους της ζούγκλας.


Οι επιστήμονες είναι σε θέση να χαρτογραφούν 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ώρα πτήσης και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. «Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να απεικονίσουμε μεγάλες εκτάσεις του δάσους του Αμαζονίου τρισδιάστατα», σημειώνει ο Γκρεγκ Άσνερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να διαπιστώσουμε τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η παράνομη υλοτομία, οι εμπρησμοί περιοχών και η μετατροπή τους σε βοσκότοπους, αλλά και η δημιουργία μεταλλείων και χρυσωρυχείων που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα και την πανίδα και να διαφυλάξουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η δικαιολογία «δε διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την προστασία του Αμαζονίου» δεν ισχύει πλέον», συμπληρώνει ο ίδιος. 


Τα Ηνωμένα Έθνη θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της χαρτογράφησης για το πρόγραμμα προστασίας του Αμαζονίου, το οποίο είναι και η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία του.

Ξέρετε ότι...
Τα τροπικά δάση καλύπτουν το 6% της επιφάνειας της Γης και με τους σημερινούς ρυθμούς, σε 40 περίπου χρόνια θα εξαφανιστούν τελείως;
Κάθε μέρα χάνονται 137 είδη χλωρίδας και πανίδας λόγω της αποψίλωσης των τροπικών δασών;
30% όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας της Γης βρίσκονται στον Αμαζόνιο;
Υπάρχουν 40.000 διαφορετικά είδη φυτών στον Αμαζόνιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.