Translate

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Άλμα στο κενό από τα 36.500 μέτρα


Με το ρητό «υπάρχουν όρια, αλλά δεν τα αποδέχονται όλοι», να αποτελεί τη… φιλοσοφία του, ο Αυστριακός πιλότος ελικοπτέρων, λάτρης της αδρεναλίνης και επαγγελματίας κασκαντέρ Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ σκοπεύει να κάνει ένα άλμα στο κενό, από ύψος 36,5 χιλιομέτρων, φιλοδοξώντας να καταρρίψει τέσσερα ρεκόρ:  Εκείνα της ελεύθερης πτώσης από το μεγαλύτερο ύψος, της ταχύτητας, καθώς θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ξεπεράσει τα 1100 χιλιόμετρα την ώρα, σπάζοντας το φράγμα του ήχου με μόνο… σύμμαχο τη βαρύτητα, της απόστασης που θα διανύσει με το άλμα του και αυτό της υψηλότερης πτήσης με αερόστατο. Αν όλα πάνε καλά, το ρεκόρ θα «πέσει» μέσα στους επόμενους μήνες.

Το ρεκόρ διατηρεί μέχρι σήμερα ο αμερικανός Τζο Κίττινγκερ από το 1960, όταν έπεσε από ύψος 31.333 μέτρων. Σήμερα, ο αμερικανός απόστρατος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ συνεργάζεται ως τεχνικός σύμβουλος με τον Μπαουμγκάρτνερ και δηλώνει ότι «θα προσευχηθεί για την ομαλή επιστροφή του Φέλιξ στη Γη». Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που κάποιος ριψοκίνδυνος προσπαθεί να πετύχει την κορυφαία επίδοση. Ο Γάλλος Μισέλ Φουρνιέ σκόπευε να πέσει από ύψος 40.000 μέτρων το 2008, αλλά ανυπέρβλητες τεχνικές δυσκολίες είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιώσει την προσπάθειά του.

Ο Μπαουμγκάρτνερ, μέσω της ιστοσελίδας του www.felixbaumgartner.com δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένος με τα δοκιμαστικά άλματα, τα οποία πιστοποίησαν ότι ο εξοπλισμός ανταποκρίνεται στις ακραίες συνθήκες που αναμένεται να αντιμετωπίσει στις παρυφές της στρατόσφαιρας. «Μπορώ να το επιχειρήσω και να πετύχω το στόχο μου», σημειώνει. Παράλληλα, με τη βοήθεια υπερβαρικού θαλάμου, στον οποίο αυξομειώνεται η ατμοσφαιρική πίεση, έγινε προσομοίωση των συνθηκών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο παράτολμος Αυστριακός στο ύψος των 36,5 χιλιομέτρων.

Το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού του είναι η στολή, η οποία μοιάζει με τις αντίστοιχες των αστροναυτών, καθώς θα πρέπει να παρέχει μόνωση, για να αντέξει σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου, να είναι ανθεκτική στην τριβή που θα αναπτυχθεί κατά την επιστροφή του στη Γη με ταχύτητες που θα φτάσουν μέχρι και τα 110 χιλιόμετρα και παράλληλα να του παρέχει αέρα καθώς το οξυγόνο σπανίζει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ο Μπαουμγκάρτνερ έχει… παρελθόν στα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα, καθώς έχει κάνει ελεύθερη πτώση από τους δίδυμους πύργους «Πετρώνας» της Μαλαισίας, από το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο της Βραζιλίας, ενώ το 2003 πέταξε πάνω από το Στενό της Μάγχης, διανύοντας την απόσταση από τη Βρετανία στη Γαλλία, με μόνο εφόδιο φτερά από ανθρακονήματα. Η πολυδάπανη επιχείρηση έχει τη χορηγική στήριξη της Red Bull Stratos  www.redbullstratos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.