Translate

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η ανεργία προκαλεί τσουνάμι ψυχικών νόσων


Η ανεργία προκαλεί τσουνάμι ψυχικών νόσων στις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες λαμβάνουν επιδόματα ψυχολογικής στήριξης από την αναιμική Κοινωνική Πρόνοια της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστόνης. 


«Το άγχος και η απελπισία που προκαλεί η ανεργία, σε συνδυασμό με το αίσθημα απόρριψης, δημιουργούν ψυχοσωματικές αντιδράσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους», παρατηρεί ο οικονομολόγος Μάθιου Ράτλετζ, που επιμελήθηκε της έρευνας και συμπληρώνει: «Περίπου το 5,3% του ενεργού πληθυσμού στο ηλικιακό φάσμα 25-64 ετών στις ΗΠΑ λαμβάνει κάποιο επίδομα ψυχολογικής στήριξης. Τα δεδομένα καταγράφουν σημαντική αύξηση λόγω της ύφεσης».

Ενώ κατά το παρελθόν η πλειοψηφία των ανθρώπων που αιτούνταν παρόμοια επιδόματα ήταν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, η οικονομική κρίση πλέον έχει ανατρέψει τα δεδομένα: «Ο αριθμός των υπαλλήλων γραφείου, μέλη της μεσαίας τάξης της χώρας, που ζητούν βοήθεια λόγων των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έχει αυξηθεί κατακόρυφα», σχολιάζει ο Μάικλ Φερόλι, οικονομικός αναλυτής της JPMorgan. «Το ετήσιο κόστος των επιδομάτων αυτών αγγίζει τα 150 δις ευρώ ετησίως», αναφέρει ο ίδιος.

Το ταμείο της Πρόνοιας είναι ελλειμματικό από το 2005 και με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται ετήσια αύξηση των ανθρώπων που θα ζητήσουν τη βοήθειά του, θα χρεοκοπήσει μέχρι το 2018.

Πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο περιθώριο, με δραματικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, καθώς εκτός από το πενιχρό επίδομα, δε λαμβάνουν καμία άλλη ουσιαστική βοήθεια από ψυχολόγους ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας θυμίζει κάτι από Άγρια Δύση και πόλεμο ταυτόχρονα», παρατηρεί ο 61 ετών Στιβ Ουάιρντ, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. «Το μόνο που έχω να συμβουλέψω όσους έχουν ακόμα δουλειά είναι να μην τη χάσουν», λέει σε εφημερίδα της Βοστόνης με πίκρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.