Translate

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε, 30 Ιαν.-4 Φεβ. 2012



Κρίση χωρίς… εμβόλιο
Τα παιδιά πληρώνουν την κρίση, καθώς η οικονομική αδυναμία πολλών γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έχει ως αποτέλεσμα να στρέφονται σε εθελοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να υποκαταστήσουν το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας. Τα παιδιατρικά ιατρεία έχουν κάμψη 50% στις επισκέψεις και ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης λέει ότι θα ζητιανέψει για να βρει τα εμβόλια.

Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα της κρίσης
Η Αθήνα κέρδισε το «χρυσό» στην κρίση, μεταξύ 200 πόλεων σε όλη την υφήλιο, με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ κατά κεφαλή και την υψηλότερη ύφεση στην απασχόληση, σύμφωνα με ετήσια έρευνα του ινστιτούτου Μπρούκινγκς.  Αν και δε χρειάζονται μελέτες και έρευνες, καθώς αρκεί μια βόλτα στους δρόμους για να διαπιστώσει κάποιος το αυτονόητο, η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τους πολίτες της που βλέπουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.

Ευρωπαίος επίτροπος
Οργή και γενικευμένη κατακραυγή -εντός και εκτός συνόρων- προκάλεσε η πρόταση του Βερολίνου για την τοποθέτηση τοποτηρητή που θα αναλάβει την επιτροπεία της Ελλάδας, η οποία όμως δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία των εταίρων μας για τα πενιχρά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται βάσει των επιταγών του Μνημονίου. Το δια ταύτα; «Αδιέξοδο» στην επιχείρηση σωτηρίας της Ελλάδας, όπως σημειώνει το «Σπίγκελ».

Θλιβερή επιβεβαίωση
Εκτεταμένο το πρόβλημα υποσιτισμού παιδιών σε σχολεία της Ελλάδας, θλιβερή επιβεβαίωση των σχετικών ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», τα οποία είχε σπεύσει τότε να διαψεύσει η υπουργός Παιδείας. Αποφασίστηκε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα δωρεάν μικρογευμάτων σε 18 δημόσια σχολεία, αλλά τελικά μετά τις πομπώδεις εξαγγελίες από το βήμα της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» και η διανομή γάλακτος και δημητριακών αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Νέες φοροεπιδρομές, ίδια αποτυχημένη συνταγή
Έκθεση 114 σελίδων του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι η φοροαφαίμαξη των μισθωτών -όσων έχουν… απομείνει- και των συνταξιούχων -εκείνων που έχουν το… θράσος να ζουν ακόμα- είναι η σίγουρη «συνταγή» για την οριστική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Σε μια κοινωνία που ασφυκτιά, τα νέα μέτρα που οσονούπω θα εξαγγελθούν, ίσως αποτελέσουν τη θρυαλλίδα της έκρηξης που θα σαρώσει τα πάντα, ανοίγοντας το δρόμο στην τυφλή βία και το μίσος κατά πάντων.

Δελφίνι, δελφινάκι
Με έναν… περιπαθή ασπασμό επισφράγισαν τη συμφωνία τους οι… LO.VE, ή επί το ελληνικότερον ο Α. Λοβέρδος και ο Ε. Βενιζέλος, για τη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου μένει μέχρι να φύγει και οι επίδοξοι διάδοχοί του, υπουργοί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, διαγκωνίζονται σε ένα ρεσιτάλ προσωπικών στρατηγικών  για το… αδειανό πουκάμισο ενός κόμματος που κατέρρευσε από το βάρος των ανεύθυνων πολιτικών επιλογών που οδήγησαν τη χώρα στην άβυσσο.

Κόκκινες γραμμές και μεταξωτές κορδέλες
Τα «όχι», ή αλλιώς οι «κόκκινες γραμμές» που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ως βάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, μεταμορφώνονται δια της πλαγίας οδού σε «ίσως» και «βλέπουμε». Ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμου πάντως σημειώνει πως «έχουμε κόκκινες γραμμές, αλλά δεν τις αποκαλύπτουμε δημοσίως, γιατί η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη». Το εύλογο ερώτημα είναι αν όντως θεωρούν οι κυβερνώντες ότι ο ηττημένος μπορεί να θέσει όρους και προϋποθέσεις σε εκείνους που περιμένουν να σκυλεύσουν το κουφάρι της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.