Translate

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορία μιας φωτογραφίας


Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις λέει το κλισέ, αλλά δε θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στην ιστορία του ανθρώπου που δε σήκωσε το χέρι του σε ναζιστικό χαιρετισμό, του μόνου μέσα σε ένα σύνολο... αγκυλωμένων βραχιόνων.




Μόλις το 1991 αποκαλύφθηκε η ιστορία του Άουγκουστ Λαντμέσσερ, ενός Γερμανού στα ναυπηγεία Μπλομ ουντ Φος του Αμβούργου και πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος.




Παρά το ότι ήταν μέλος του κόμματος NSDAP του Χίτλερ από το 1931 μέχρι το 1935, εκδιώχθηκε από αυτό όταν παντρεύτηκε μια γερμανοεβραία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.fasena.de/courage/ 


Βρέθηκε στη φυλακή επειδή "ατίμασε την Αρεία φυλή", η γυναίκα του φυλακίστηκε από τη διαβόητη Γκεστάπο και το ένα από τα δύο παιδιά τους δόθηκε για υιοθεσία και το άλλο στη γιαγιά του.


Όταν αποφυλακίστηκε ο Λαντμέσσερ εργάστηκε προσωρινά σε εργοτάξιο και στη συνέχεια κλήθηκε σε τάγμα ανεπιθύμητων, με στόχο να βρει το θάνατο σε κάποιο πεδίο μάχης, όπως και τελικά έγινε πιθανότατα το 1944. Ούτε η γυναίκα του γλύτωσε από τη λαίλαπα του πολέμου. 


Το 1991 η κόρη του αναγνώρισε τον πατέρα της στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα και το 1996 έγραψε την ιστορία της οικογένειάς της. Χάρη στην ιδιότητα του Διαδικτύου να... ξαναανακαλύπτει την ιστορία, μια περίπτωση όπως του Λαντμέσσερ δίνει ένα σημαντικό μήνυμα και στις μέρες μας, που θυμίζουν όλο και περισσότερο τη δεκαετία του '30.








Δείτε εδώ: http://www.fasena.de/courage/english/index.htm 

1 σχόλιο:

  1. Φοβερή ιστορία Πιερ... Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που προτιμούν να σώσουν την τιμή τους παρά το τομάρι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.