Translate

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ναυάγιο κρύβει 2,2 δις ευρώ στα αμπάρια του


Ένας θησαυρός αξίας τουλάχιστον 2,2 δις ευρώ, αποτελούμενος από 71 τόνους πλατίνα, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στα αμπάρια του πλοίου "Πόρτ Νίκολσον" που βούλιαξε το 1942 από τορπίλες του γερμανικού υποβρύχιου U87. 

Σε βάθος περίπου 250 μέτρων, στα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, το φορτηγό πλοίο ναυπήγησης του 1918 και μήκους 150 περίπου μέτρων εντοπίστηκε το 2008 από εταιρεία ναυαγιαιρέσεων, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τα δικαιώματα ανέλκυσης του πολύτιμου φορτίου και ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη που θα προκύψουν. Το ατμόπλοιο έπλεε από το Χάλιφαξ του Καναδά με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όταν εντοπίστηκε από το υποβρύχιο. Η βύθισή του κόστισε τη ζωή σε 4 μέλη του πληρώματος, 87 όμως κατάφεραν να διασωθούν.



                                                                              
To Port Nicholson



Με τη βοήθεια ειδικών μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων υποβρυχίων έχει ήδη γίνει, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, η καταγραφή των κιβωτίων που περιέχουν τις πλάκες πλατίνας στο ναυάγιο που βρίσκεται σε πλάγια θέση στο βυθό. Η διαδικασία της αφαίρεσής τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, λόγω του βάθους, των ρευμάτων, αλλά και της θέσης του ναυαγίου. Το φορτίο ήταν μέρος της πληρωμής της τότε Σοβιετικής Ένωσης προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος "Δανεισμού και Εκμισθώσεως" (Lend & Lease) για την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού.



To U87

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την επιχείρηση ανέλκυσης και αν τελικά στεφθεί από επιτυχία, θα κάνει τον ιδιοκτήτη της Γκρεγκ Μπρουκς «τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο», όπως δήλωσε ο ίδιος. «Ίσως αγοράσω ένα νησί στην Καραϊβική και να αποσυρθώ», συμπληρώνει μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ανακοίνωση του Μπρουκς, καθώς ισχυρίζονται πως και κατά το παρελθόν υπήρξαν απόπειρες ανέλκυσης, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. «Αν χρειαστεί θα σηκώσω όλο το ναυάγιο από το βυθό», απάντησε με μια δόση υπερβολής ο Μπρουκς.

Ο επίλογος για τη διανομή του θησαυρού θα γραφτεί μετά την επίσημη καταμέτρησή του από τις αρμόδιες αρχές. Η Βρετανία, στην οποία ανήκε το πλοίο έχει ορίσει εμπειρογνώμονες και δικηγόρους που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία… διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν προ πολλού έρθει σε συμφωνία, καθώς τα οφειλόμενα που χάθηκαν με το ναυάγιο ξεπληρώθηκαν πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Δείτε βίντεο εδώ: 


και εδώ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.