Translate

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Φάλαινες... μηνύουν θαλάσσιο τσίρκο



Πέντε όρκες, είδος φάλαινας που έγινε ευρέως γνωστή από την κινηματογραφική επιτυχία «Ελευθερώστε τον Γουίλι», είναι οι… ενάγουσες σε μήνυση κατά ενός θαλάσσιου πάρκου στις ΗΠΑ, στο οποίο βρίσκονται φυλακισμένες εκτελώντας ακροβατικά, θεωρώντας πως δικαιούνται την ίδια ακριβώς συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία από τη δουλεία, όπως οι άνθρωποι.

Επειδή βέβαια οι ίδιες δε… μπορούσαν να βγουν από το νερό και να προσέλθουν στα δικαστήρια, η φιλοζωική εταιρεία ΡΕΤΑ ανέλαβε να υποβάλλει εκ μέρους τους τα απαραίτητα έγγραφα, έτσι ώστε να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Είναι η πρώτη φορά που ένα… ανθρώπινο δικαστήριο θα εξετάσει παρόμοια υπόθεση και θα αποφανθεί για το αν τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους.


Οι υπεύθυνοι του θαλάσσιου τσίρκου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της μήνυσης και υποστήριξαν πως «κανένα ζώο δε συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ», συμπληρώνοντας ότι «αν η μήνυση γίνει αποδεκτή, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για μια βιομηχανία με ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως που προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Η ΡΕΤΑ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι σε περιορισμένο χώρο και εξαναγκάζονται να εκτελούν ασκήσεις τσίρκου, με μόνο στόχο την αποκόμιση κερδών. «Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε να ακούσει την επιχειρηματολογία μας σχετικά με τα δικαιώματα των έμβιων όντων του πλανήτη μας, τα οποία έτυχε να μη γεννηθούν άνθρωποι», εξήγησε ο δικηγόρος της ΡΕΤΑ Τζέφρι Κερ. Ο δικαστής Τζέφρι Μίλερ από την πλευρά του διατήρησε επιφυλάξεις για το αν οι φάλαινες μπορούν να είναι ενάγουσες, αλλά επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμα και αν το δικαστήριο βγάλει απόφαση υπέρ των συγκεκριμένων φαλαινών πάντως, δε θα απελευθερωθούν στη φύση, καθώς είτε επειδή έχουν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ή έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιορισμό, είναι αδύνατη η προσαρμογή τους στους Ωκεανούς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.