Translate

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η λίμνη "Βοστόκ", ο... Χίτλερ, η εξωγήινη ζωή και τα υποβρύχια


Μια περίεργη υπόθεση περιπλέκει την εξερεύνηση για οργανισμούς που έμειναν σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια σε μια λίμνη που βρίσκεται κάτω από 3.700 περίπου μέτρα αιώνιων πάγων στο Νότιο Πόλο, με την υποτιθέμενη ύπαρξη καταφυγίου του… Χίτλερ, το οποίο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΡΙΑ Νοβόστι, εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στην περιοχή για να αποτελέσει το «τελευταίο οχυρό» των Ναζί, αλλά και «κιβωτό» για τα απόρρητα αρχεία των Γερμανών που αιματοκύλισαν τον πλανήτη μας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιδιότυπη γεωστρατηγική… διελκυστίνδα μεταξύ Ρώσων, Βρετανών και Αμερικανών στην Ανταρκτική, με έπαθλο τα πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής έχει πλέον αποκτήσει μια ακόμα διάσταση. Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες που διενεργούνται συστηματικά μέχρι σήμερα στο Νότιο Πόλο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δύο στρατοπέδων Ανατολής-Δύσης, η είδηση της πιθανολογούμενης -και μη επιβεβαιωμένης από ιστορικά αρχεία- κατασκευής μιας σκαμμένης στους πάγους «σπηλιάς»-καταφυγίου του Γερμανού δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ εξάπτει τη φαντασία εκείνων που αρέσκονται στα σενάρια που θυμίζουν κακογραμμένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Μόλις χθες οι Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μετά από πολυετείς προσπάθειες πέτυχαν τη διάτρηση του πάχους σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων πάγου και έφτασαν στη λίμνη «Βοστόκ», η οποία πιθανότατα περιέχει άγνωστες μορφές ζωής, καθώς έχει μείνει «κλειδωμένη» στον πάγο και απροσπέλαστη από την επιφάνεια. Οι αεροδιαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας (Roscosmos), της Ευρώπης (ESA) και των ΗΠΑ (NASA) παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες, οι οποίες ενδέχεται να φωτίσουν την πιθανότητα ύπαρξης «εξωγήινης» ζωής, δεδομένου ότι οι συνθήκες προσιδιάζουν με εκείνες που υπάρχουν στην Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία, που θεωρείται «υποψήφιος» για ύπαρξη ζωής.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έσπευσε να προσθέσει λίγο… αλατοπίπερο στην είδηση, αναφέροντας πως ο ναύαρχος Καρλ Ντένιτς είχε δηλώσει το 1943 ότι ο στόλος υποβρυχίων των Ναζί είχε κατασκευάσει ένα απόρθητο οχυρό στην άλλη άκρη του Κόσμου, την Ανταρκτική. Καμία άλλη αναφορά σε ιστορικές πηγές ή μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό των Ρώσων, αν και υπάρχουν αναφορές για δύο υποβρύχια, το U530 και το U977, τα οποία έφτασαν στην Ανταρκτική τις τελευταίες ημέρες του πολέμου το 1945, πριν κατευθυνθούν στην Αργεντινή για να παραδοθούν.

Πέρσι οι εργασίες γεώτρησης σταμάτησαν λίγες δεκάδες μέτρα πριν φτάσουν στη λίμνη, η οποία διατηρείται σε υγρή μορφή στο βάθος των τεσσάρων χιλιομέτρων χάρη στη θερμότητα που εκλύει η Γη. Με όγκο που φτάνει τα 5.400 κυβικά χιλιόμετρα, η λίμνη «Βοστόκ» μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη της εποχής μας, αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες των επιστημόνων. Οι θερμοκρασίες την εποχή αυτή κυμαίνονται στους -66 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην περιοχή της βάσης έχει καταγραφεί η χαμηλότερη όλων των εποχών στην επιφάνεια της Γης, με το θερμόμετρο να «δείχνει» -89,2 βαθμούς Κελσίου.

Οι Ρώσοι αναμένεται να συνεχίσουν τις έρευνες το ερχόμενο καλοκαίρι του Νοτίου Ημισφαιρίου, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται ραγδαία στην Ανταρκτική. Μέχρι τότε, οι θιασώτες των σεναρίων φαντασίας, αλλά και η επιστημονική κοινότητα, θα αναμένουν με αγωνία αν η πραγματικότητα θα ξεπεράσει τη φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.