Translate

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Big Brother αφ’υψηλού για τους αγρότες


Από… αέρος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και όχι μέσω ελεγκτών των εθνικών κυβερνήσεων θα γίνεται πλέον ο έλεγχος των γεωργικών εκτάσεων και των καλλιεργειών, πριν την εκταμίευση ενισχύσεων από τα θησαυροφυλάκια των Βρυξελλών. Δορυφορικά… μάτια από το Διάστημα, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήδη παρακολουθούν και καταγράφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί με αντικειμενικές μετρήσεις αν οι επιδοτήσεις που δίνονται ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιστοιχεί σε περίπου 60 δις ευρώ ετησίως.


Αν και οι δορυφόροι έχουν τεθεί στην υπηρεσία των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. εδώ και μια δεκαετία περίπου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα βήμα πριν την ευρεία χρήση τους, καθώς δοκιμαστικές πτήσεις σε χαμηλό ύψος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, των χωρών δηλαδή που εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις. Το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. το 70% των καλλιεργήσιμων γαιών, περίπου 210 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση δηλαδή μιάμιση φορά μεγαλύτερη από την Ελλάδα, ελέγχθηκαν μέσω δορυφόρων.

Δε λείπουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ανακριβή τα δορυφορικά στοιχεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η μορφολογία του εδάφους, όπως η ύπαρξη ορεινών όγκων και δασικών εκτάσεων, ή οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως η παρουσία νεφών δεν ευνοούν τη λήψη δεδομένων. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα καλύψουν αυτό το κενό, καθώς προωθείται από την Ε.Ε. η ευρεία χρήση τους όχι μόνο για τις καλλιέργειες, αλλά και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, από την παρακολούθηση των συνόρων και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης μέχρι την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η πρόθεση των Βρυξελλών για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάντως έχει γίνει αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς θεωρούν πως δεν έχει γίνει αξιολόγηση των μειονεκτημάτων που παρουσιάζει η χρήση τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.