Translate

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Υποβρύχιες αποικίες 200.000 ετών στη Μεσόγειο



Οι αποικίες της Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο, ένα είδος θαλάσσιου ανθοφόρου φυτού, είναι πιθανότατα από τους αρχαιότερους έμβιους οργανισμούς της Γης. Έρευνες υδροβιολόγων σε 40 υποβρύχιες τοποθεσίες, από την Ισπανία μέχρι την Κύπρο, κατέδειξαν ότι η μέση ηλικία τους καταμετράται σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια.



Με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα φυτά σε ένα υποβρύχιο λιβάδι Ποσειδωνίας κοντά στο νησί Φορμεντέρα της Ισπανίας ζει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. «Οι επιστήμονες υπολόγισαν την ηλικία ατόμων του είδους Posidonia oceanica στη Μεσόγειο και φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με οργανισμούς… υπερ-Μαθουσάλες, με ηλικίες που μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 200.000 έτη», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεχίζει: «Τα θαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει παρέχουν σημαντικά αγαθά στους ανθρώπους. Μεταξύ των άλλων, στηρίζουν την αλιεία, βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και αποτελούν «νηπιοτροφεία» για πολλά είδη ψαριών».

Αν και η Ποσειδωνία θεωρείται το πιο διαδεδομένο υδρόβιο φυτό της Μεσογείου, ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν ξεπερνά τα 80 τετραγωνικά μέτρα ανά 600 χρόνια, τη στιγμή που ο ρυθμός μείωσης των εκτάσεων τέτοιων ειδών παγκόσμια είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και σύμφωνα με άλλη έρευνα υπολογίζεται σε 7% ετησίως. Υπεύθυνοι παράγοντες θεωρούνται η αλιεία με μηχανότρατες, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι βιολογικοί εισβολείς. «Παρά την τεράστια σημασία τους και το γεγονός ότι προστατεύονται επίσημα από την Ε.Ε., στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα χαρτογράφηση των εκτάσεων που καλύπτουν», παρατηρεί ο κ. Κόκκορης και διευκρινίζει: «Βέβαια το είδος δεν είναι φύκος. Προέρχεται από τη γη και μετανάστευσε στη θάλασσα δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φυτά αυτά ανθοφορούν μέσα στο νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.