Έμειναν στην Ιστορία, παίζοντας μουσική μέχρι τη στιγμή της βύθισης του Τιτανικού. Ο λόγος για το οκταμελές συγκρότημα που συνόδευε τις σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίσσονταν κατά την εγκατάλειψη του θεωρούμενου ως αβύθιστου υπερωκεάνειου.
Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε στα 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού το 1912, άλλη μια ιστορία -η οποία μένει να επιβεβαιωθεί- προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Ένα βιολί που εικάζεται ότι ανήκε στο μέλος της ορχήστρας Ουάλας Χάρτλι εξετάζεται από ειδικούς έτσι ώστε να μπει κάτω από το... σφυρί της δημοπρασίας. Αν πράγματι πρόκειται για το χαμένο βιολί του άτυχου μουσικού, εκτιμάται ότι θα "πιάσει" τιμή-ρεκόρ που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, το βιολί βρέθηκε δεμένο πάνω στο πτώμα του Χάρτλι, όταν αυτό περισυλλέχθηκε από την παγωμένη θάλασσα. Μυστήριο όμως καλύπτει τη μετέπειτα πορεία του, καθώς δεν περιλαμβανόταν στα προσωπικά αντικείμενα που παραδόθηκαν στον πατέρα του.
Ο τωρινός ιδιοκτήτης του ισχυρίζεται ότι το βιολί βρέθηκε στην κατοχή της μνηστής του Χάρτλι, η οποία μάλιστα σε σχέδιο επιστολής της που βρέθηκε στο ημερολόγιό της αναφέρει ότι ευχαριστεί θερμά εκείνους που φρόντισαν να της επιστραφεί το βιολί του μνηστήρα της. Η Μαρία Ρόμπινσον, απεβίωσε το 1939 και το βιολί βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια -άγνωστο ακόμα πως- στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.
Ο οίκος δημοπρασιών Όλντριτζ, ο οποίος εξειδικεύεται σε αντικείμενα του Τιτανικού, εξετάζει την αυθεντικότητα του βιολιού, με την ελπίδα ότι πράγματι θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για το αυθεντικό, αποκομίζοντας έτσι μια... περιουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.