Translate

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πιο ακριβοί από χρυσάφι οι... αρειανοί μετεωρίτες

Ένας μετεωρίτης από τον Άρη, μεγέθους μερικών εκατοστών, είναι πολύτιμος για τους επιστήμονες, αλλά και για τους... κυνηγούς θησαυρών


Τουλάχιστον δεκαπλάσια αξία, σε σύγκριση με την τιμή του χρυσού, έχει μια ουγγιά πετρώματος που προέρχεται από τον Άρη, καθώς ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος και θεωρούνται πολύ σπάνια. Η τιμή τους, ανάλογα με το μέγεθος και την κατάστασή τους μπορεί να φτάσει και τα 18 χιλιάδες ευρώ ανά τριάντα περίπου γραμμάρια. 

Μια βροχή μετεώρων, περίπου 7 κιλά συνολικά, με μέγεθος από ένα χαλίκι σε μια κοτρώνα από τον "Κόκκινο Πλανήτη" κατέληξε στο Μαρόκο τον Ιούλιο, προκαλώντας "πυρετό" στους επιστήμονες, αλλά και στους κυνηγούς θησαυρών. Τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί αντίστοιχη "βροχή" ήταν το 1962 στη Νιγηρία, ενώ παλιότερα είχαν εντοπιστεί στη Γαλλία το 1815, στην Ινδία το 1865 και στην Αίγυπτο το 1911.

Ο λόγος για τον οποίο τέτοια πετρώματα θεωρούνται σπάνια είναι ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή για τους επιστήμονες να τα μελετήσουν, δεδομένου ότι καμία αποστολή δεν έχει ακόμα φέρει πίσω στη Γη υλικό από τον Άρη, εκτός από φωτογραφίες και χημικές αναλύσεις. 

ΠΗΓΗ: Institute of Meteoritics http://epswww.unm.edu/iom/home.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.