Translate

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Χρυσάφι" για τη μετοχή της Apple


Στην κορυφή των πιο αποδοτικών εταιρειών παγκοσμίως για τους επενδυτές αναρριχήθηκε η Apple καθώς τα καθαρά κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 και ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Η αύξηση των πωλήσεων των δημοφιλών συσκευών του «Μήλου», όπως το iPhone και το iPad, συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή κερδοφορία της εταιρείας, η οποία πλέον βλέπει τη μετοχή της να κυριαρχεί, ξεπερνώντας για ακόμα μια φορά ακόμα και εκείνη της μεγάλης πετρελαϊκής βιομηχανίας Exxon.

Η ανακοίνωση της κερδοφορίας συνοδεύτηκε από αύξηση κατά 12% της τιμής της μετοχής της Apple, η οποία έφτασε τα 355 ευρώ, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 330 δις ευρώ.

«Η πορεία της Apple προς την κορυφή των χρηματιστηριακών ταμπλό δεν έγινε σε μια μέρα, αλλά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής», δήλωσε ο Τζέικ Σο, χρηματοοικονομικός αναλυτής και συμπλήρωσε: «Η κληρονομιά του ιδρυτή της Στιβ Τζομπς είναι αυτή ακριβώς η ικανότητα της εταιρείας να σχεδιάζει προϊόντα που είναι ελκυστικά και έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους. Το ερώτημα είναι αν θα εξακολουθήσει να δημιουργεί νέα, κρατώντας ψηλά το ενδιαφέρον των καταναλωτών».

Μόνο κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2011 πουλήθηκαν περισσότερα από 37 εκατομμύρια iPhone, ποσοστό κατά 20% υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας, ενώ περίπου 15 εκατομμύρια iPad απέκτησαν ιδιοκτήτες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά 11%, με το μερίδιο της Apple στους υπολογιστές- ταμπλέτες να ανέρχεται στο 60% της αγοράς. Το ίδιο διάστημα 85 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο iCloud, την εφαρμογή που επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων στον παγκόσμιο ιστό.

Ο Τιμ Κουκ, «διάδοχος» του Τζομπς, δήλωσε «ενθουσιασμένος» από την κερδοφορία. «Ετοιμάζουμε μια νέα σειρά προϊόντων που θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία της Apple».

Σύνολο πωλήσεων το 2011: 97 δις ευρώ
Σύνολο πωλήσεων iPhone, iPad, iPod: 315 εκατομμύρια τεμάχια
Πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών: 4,6 δις ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.