Translate

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Άστεγοι σε ρόλο... wi fi


Μια διαφημιστική εταιρεία χρησιμοποίησε άστεγους στην πόλη Όστιν των ΗΠΑ ως… κεραίες και φορητούς παροχείς σύνδεσης στο Διαδίκτυο. «Αν περπατάτε στο δρόμο και θέλετε μια αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση σε κάποια ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, απλά ψάξτε για έναν άστεγο, ο οποίος θα φοράει μπλουζάκι με την ένδειξη “Άστεγος Παροχέας Διαδικτύου”», σημείωσαν οι… πολυμήχανοι διαφημιστές στην ιστοσελίδα τους http://bbh-labs.com

Οι άστεγοι, εκτός από τη χαρακτηριστική ενδυμασία, διαθέτουν επίσης τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο, όποιου θέλει να δώσει ένα περίπου ευρώ για 15 λεπτά πλοήγησης, ποσόν το οποίο καταλήγει στην τσέπη του αστέγου.  Μερικοί είδαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία αυτή, ενώ άλλοι την παρομοίασαν με το μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ, επισημαίνοντας ότι άνθρωποι μετατρέπονται σε μηχανές εξυπηρέτησης καταναλωτικών αναγκών. «Ο άστεγος παροχέας μου περπατάει συνεχώς και με βγάζει εκτός δικτύου», έγραψε ένας χρήστης με σκωπτική διάθεση και συμπλήρωσε: «Μάλλον κακή ιδέα, να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας που κατέληξαν στο δρόμο ως μια απλή συσκευή».


Οι υπέρμαχοι της ιδέας υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως εδώ και χρόνια οι άστεγοι σε διάφορες χώρες, όπως στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, πωλούν εφημερίδες ή περιοδικά που εκδίδονται από οργανισμούς προάσπισης των δικαιωμάτων τους, με στόχο να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να μην γίνονται επαίτες. Η μετατροπή των αστέγων σε… wi-fi, σε ασύρματο δηλαδή internet, αποτελεί απλά τον εκσυγχρονισμό της αρχικής αυτής ιδέας.

Ένας άστεγος που συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα τεχνολογικών καινοτομιών Buzzfeed, τη χαρακτήρισε «θετική», αναφέροντας πως βοήθησε στην επικοινωνία του με τους πολίτες και αύξησε το ενδιαφέρον τους για την κατάστασή του.

Η εταιρεία πάντως αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, ματαιώνοντας τη συνέχιση του κοινωνικού αυτού… πειράματος όπως το αποκάλεσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις επικρίσεις ως «προϊόν παραπληροφόρησης και επιλεκτικής ευαισθησίας, οι οποίες δαιμονοποίησαν μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.