Translate

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Γη προσχώρησε στο κίνημα της... πατάτας



Στο κίνημα της… πατάτας προσχώρησε και ο πλανήτης μας, σύμφωνα με τη NASA, καθώς η τήξη των αιώνιων πάγων στη Γροιλανδία μεταβάλλει και τη βαρυτική «εικόνα» της, μεταμορφώνοντάς τη από το σφαιρικό σχήμα που γνωρίζουμε σε ένα… πατατόσχημο ουράνιο σώμα.

Οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE της NASA καταγράφουν με απόλυτη ακρίβεια τις βαρυτικές διακυμάνσεις που προκαλούν οι πάγοι που λιώνουν, το βάρος των οποίων ανέρχεται σε 240 γιγατόνους από το 2002 μέχρι το 2011. Η ποσότητα νερού που προστίθεται στους Ωκεανούς, αυξάνει το μέσο ύψος τους κατά 0,7 χιλιοστά το χρόνο.

«Όταν μεταβάλλεται το πάχος του πάγου, επηρεάζει και τη βαρύτητα», σημείωσε ο Φρανκ Φλέχτνερ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Πότσνταμ στη Γερμανία και συμπλήρωσε: «Οι μετρήσεις των δορυφόρων της NASA μας προσφέρουν μια πολύ σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά στη μικροβαρυτική διακύμανση που υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.