Translate

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Οι "άλλοι" Τιτανικοί

Τον Απρίλιο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη βύθιση του Τιτανικού, μετά από πρόσκρουσή του σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό. Το ναυάγιο πέρασε στην Ιστορία, τόσο για τα 1517 θύματα, όσο και για τη σχεδόν μυθιστορηματική διάσταση της τραγωδίας.




Συγκρούσεις όμως πλοίων με παγόβουνα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία: Από το 1980 μέχρι το 2005 έχουν καταγραφεί 57 περιστατικά, μόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο.


Μετά τον Τιτανικό, κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν μείνει στην Ιστορία:


MV Explorer: Το  πλοίο μετέφερε το 2007 τουρίστες που ήθελαν να δουν από κοντά τη θαλάσσια διαδρομή του εξερευνητή Έρνεστ Σάκλτον. Η σύγκρουση με παγόβουνο το έστειλε στο βυθό, ευτυχώς χωρίς να χαθεί κάποιος από τους επιβάτες ή το πλήρωμα.


MS Hans Hedtoft: Το δανέζικο επιβατικό πλοίο χάθηκε το 1959 στην επιστροφή από το παρθενικό του ταξίδι από τη Δανία στη Γροιλανδία, παρασέρνοντας στην άβυσσο όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες του, συνολικά 95 άτομα. Το μόνο που βρέθηκε από το ναυάγιο ήταν ένα σωσίβιο. Οι μαρκόνηδες του πλοίου πρόλαβαν να στείλουν σήμα ότι υπήρξε σύγκρουση με παγόβουνο.


SS Islander: Προηγήθηκε του Τιτανικού κατά 11 χρόνια, βυθίστηκε το 1901 και συμπαρέσυρε στον υγρό τάφο του 40 ανθρώπους και φορτίο χρυσού αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων της εποχής. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες ανέλκυσης του χρυσού μέχρι και σήμερα, το φορτίο παραμένει στα αμπάρια του πλοίου που βυθίστηκε κοντά στην Αλάσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.