Translate

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Υπερταχεία… στα αστέρια



Διαστημικό… τραίνο θα μεταφέρει εξοπλισμό και επιβάτες σε τροχιά γύρω από τη Γη


Θυμίζει μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, ονομάζεται «Startram», δηλαδή «Αστροτράμ», μοιάζει με.. τραίνο και εφόσον βρει χρηματοδότες και υλοποιηθεί θα μεταφέρει επιβάτες καθώς και εμπορεύματα και εξοπλισμό στο Διάστημα. Βασισμένο στην ιδέα του Τζέιμς Πάουελ, του ανθρώπου που σχεδίασε τα μαγνητικά τραίνα που ήδη χρησιμοποιούνται σε διάφορες πόλεις, όπως η Σαγκάη της Κίνας με ταχύτητες που φτάνουν τα 450 χιλιόμετρα την ώρα, το «Αστροτράμ» θεωρείται από τη NASA ως μια «εφικτή και φθηνή λύση» για καθημερινά ταξίδια με φόντο τη Γη από… πολύ ψηλά.


Σύμφωνα με την περιγραφή του Πάουελ, η… διαστημική υπερταχεία απαιτεί επένδυση περίπου 16 δις ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία για τη μεταφορά εξοπλισμού και 32 δις ευρώ μέσα στην επόμενη εικοσαετία για την επιβατική του εκδοχή. Η δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων εκατομμυρίων επιβατών ετησίως σε τροχιά γύρω από τη Γη θα καταστήσει κερδοφόρα την κατασκευή του «Αστροτράμ» και η αποστολή 300 χιλιάδων τόνων εμπορευμάτων και εξοπλισμού θα κοστίζει περίπου 32 ευρώ ανά κιλό, σημαντικά χαμηλότερα δηλαδή από την τιμή εκτόξευσης και μεταφοράς με τα «παραδοσιακά» μέσα, τους πυραύλους της NASA, της ESA και της Roscosmos της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας.

Πως λειτουργεί
Οι σχεδιαστές προτείνουν την κατασκευή ενός κυλινδρικού εκτοξευτήρα, ο οποίος θα μοιάζει με ένα τεράστιο κανόνι και με τη χρήση της τεχνολογίας της μαγνητικής αιώρησης θα στέλνει σε τροχιά ένα… βαγόνι με αεροδυναμικό σχήμα πυραύλου. Δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί ευρέως, οι εμπνευστές του σχεδίου σημειώνουν ότι δε θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης, παρά μόνο όσα απαιτούνται για την κατασκευή των σταθμών εκτόξευσης και των ίδιων των «αστροτράμ». Ένα τόσο ωραίο σχέδιο βέβαια δε μπορεί να μην έχει και κάποιο μειονέκτημα: «Οι σταθμοί θα πρέπει να βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, γιατί η εκτόξευση θα σπάει το φράγμα του ήχου», σημειώνει ο Πάουελ στην ιστοσελίδα του σχεδίου www.strartram.com


Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα μικρού κόστους υλοποίησης και τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, το «αστροτράμ» δεν απαιτεί συμβατικά πυραυλικά καύσιμα, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ενεργειακό του αποτύπωμα. Η εκτόξευσή του παράλληλα θα αξιοποιεί την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, προκειμένου να υποβοηθείται η ανάπτυξη μεγαλύτερης ταχύτητας εξόδου από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Ήδη ιδιώτες επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρόταση, ο Πάουελ πάντως επισημαίνει ότι σε περίπτωση χρηματοδότησης του «αστροτράμ»  θα πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς από κάποια υπερδύναμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.