Translate

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη μας




Κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη μας, 10.993 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θα επιχειρήσει μέχρι τις αρχές Απριλίου ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον με το ειδικό μονοθέσιο βαθυσκάφος “Deepsea Challenger”, τον «Διεκδικητή της Αβύσσου», στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Είναι η πρώτη φορά μετά τις 23 Ιανουαρίου 1960, όταν το βαθυσκάφος «Τεργέστη», με διμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από τον Ελβετό ωκεανογράφο Ζακ Πικάρ και τον αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού Ντον Ουόλς, που ένας μόνο άνθρωπος αυτή τη φορά, θα βρεθεί στη μεγαλύτερη άβυσσο της Γης. Αν ο Κάμερον πετύχει το στόχο του, θα έχει επιτύχει νέα κορυφαία επίδοση ατομικής βαθύτερης κατάδυσης.

Η δοκιμαστική κατάδυση σε βάθος 8 περίπου χιλιομέτρων που πραγματοποίησε ο Κάμερον και το βαθυσκάφος του την περασμένη Τρίτη στην Παπούα Νέα Γουινέα στέφθηκε από επιτυχία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάκτηση του… Έβερεστ των Ωκεανών. Στόχος του καναδικής καταγωγής σκηνοθέτη είναι να κινηματογραφήσει με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατες εικόνες από τον πυθμένα και να συλλέξει δείγματα οργανισμών που ζουν σε συνθήκες απόλυτου σκότους, έτσι ώστε να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να αποκρυπτογραφήσει τα βαθιά κρυμμένα μυστικά της αβύσσου.


Η αποστολή, η οποία συγχρηματοδοτείται από το National Geographic και την ελβετική εταιρεία ρολογιών Rolex, έχει ως στόχο να παρατείνει την παραμονή του Κάμερον σε βάθος 11 περίπου χιλιομέτρων, για περίπου έξι ώρες, όταν η «Τεργέστη» είχε παραμείνει μόλις 20 λεπτά στο βυθό. «Όταν σκηνοθετώ μια ταινία», δήλωσε ο Κάμερον σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, «οι ηθοποιοί έχουν διαβάσει το σενάριο και όλοι γνωρίζουν τα επόμενα βήματα. Στην περίπτωση της Τάφρου των Μαριανών όμως, η Φύση δεν ακολουθεί κανένα σενάριο και κανείς δε γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει η αποστολή».

Το Deepsea Challenger
Με διάμετρο μόλις 120 εκατοστών και πάχος τοιχωμάτων 6,5 εκατοστών, έτσι ώστε να αντέχει τις τρομακτικές πιέσεις στο βάθος των 11 σχεδόν χιλιομέτρων, ο σφαιρικός θαλαμίσκος μέσα στον οποίο θα… στριμωχτεί ο Κάμερον διαθέτει ειδικό εξοπλισμό επικοινωνίας με την επιφάνεια, χειρισμού των οργάνων και των καμερών, αλλά και παροχής αέρα. Με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου στο μέγιστο βάθος και σε συνθήκες απόλυτου σκότους, το βαθυσκάφος θα διαθέτει σύστημα θέρμανσης, φωτιστικά σώματα που θα επιτρέψουν την καταγραφή της αβύσσου και 12 ανεξάρτητους μεταξύ τους κινητήρες που θα δίνουν την απόλυτη ευελιξία στις κινήσεις του.

Το βαθυσκάφος σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον τεχνικό Ρον Άλλαμ, με στόχο να πετύχει αυτονομία κινήσεων, επιτρέποντάς του να κινείται τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Η παροχή αέρα επαρκεί για 56 ώρες και ο Κάμερον, επειδή δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη προπονήθηκε σκληρά πραγματοποιώντας ελεύθερες καταδύσεις, έτσι ώστε να βελτιώσει τη φυσική κατάστασή του. «Η ελεύθερη κατάδυση, χωρίς τη χρήση υποβρύχιας αναπνευστικής συσκευής, με δίδαξε να είμαι ήρεμος και να ελέγχω το σώμα μου, ενώ παράλληλα έμαθα να διαχειρίζομαι έκτακτες καταστάσεις», σημείωσε ο Κάμερον.

Οιανταγωνιστές
Ο Κάμερον δεν είναι ο μόνος που επιδιώκει το ρεκόρ ατομικής βαθύτερης κατάδυσης, καθώς και ο Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης της Virgin, αλλά και ο Έρικ Σμιτ της Google χρηματοδοτούν την κατασκευή αντίστοιχων βαθυσκαφών. Μια άλλη εταιρεία από τις ΗΠΑ, η “Triton Submarine” σχεδιάζει την κατασκευή τουριστικού υποβρυχίου που θα μεταφέρει επισκέπτες με… βαθιές τσέπες στην Τάφρο των Μαριανών, καθώς το εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 200.000 ευρώ.

Ο Ντον Ουόλς πάντως, σε δηλώσεις του στο BBC, επεσήμανε ότι το 1960 δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα περνούσαν περισσότερα από 50 χρόνια μέχρι να επαναληφθεί το επίτευγμα αυτό. «Χαίρομαι για την ομάδα του Κάμερον και περιμένω με ανυπομονησία τη μέρα που θα καταδυθεί. Η κατανόηση των Τάφρων που βρίσκονται στους Ωκεανούς του πλανήτη μας είναι απαραίτητη για να αντιληφθούμε πόσο πολύπλοκος είναι ο πλανήτης μας».

ΒΟΧ
Τζέιμς Κάμερον
Ο 58χρονος σκηνοθέτης ταινιών όπως ο «Εξολοθρευτής», ο «Τιτανικός», η «Άβυσσος» και το «Άβαταρ» μεταξύ άλλων έχει προταθεί για έξι βραβεία Όσκαρ και έχει κερδίσει τρία. Τα συνολικά έσοδα που έχουν αποφέρει οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του ξεπερνούν τα 4,5 δις ευρώ, με τον «Τιτανικό» και το «Άβαταρ» να είναι οι πιο επικερδείς ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Τάφρος των Μαριανών
Με μήκος περίπου 2.550 χιλιομέτρων, η Τάφρος των Μαριανών φτάνει σε μέγιστο βάθος 10.916 μέτρων. Αν το Έβερεστ, το ψηλότερο όρος του Κόσμου βρισκόταν στην Τάφρο, θα έβλεπε την κορυφή του 1,6 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πίεση στο μέγιστο βάθος ισούται με 11.250.000 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία θα… συρρικνώσει το βαθυσκάφος κατά 6 σχεδόν εκατοστά.

 Βαθυσκάφος: Deepsea Challenger
Χώρα ναυπήγησης: Αυστραλία
Κόστος ναυπήγησης: 6 εκ. ευρώ
Μήκος: 7 μέτρα. Χωράει ένα άτομο σε θαλαμίσκο διαμέτρου μόλις 1,2 μέτρων.
Βάρος: 12 τόνοι
Υλικά κατασκευής: Ειδικό πλαίσιο από κράμα ανοξείδωτου χάλυβα και άτρακτος από συντακτικό αφρό (κυψελοειδής αφρός από μικροσκοπικές φυσαλίδες γυαλιού και εποξική ρητίνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.