Translate

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

"Τρύπια" η NASA




Διάτρητη και εκτεθειμένη σε κυβερνοεπιθέσεις αποδείχθηκε ότι είναι η NASA, καθώς τα απόρρητα και -θεωρητικά- απρόσβλητα ηλεκτρονικά συστήματά της, ακόμα και εκείνα που ελέγχουν την τροχιά και άλλες ζωτικές λειτουργίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βρέθηκαν στην κατοχή χάκερς, οι οποίοι απέκτησαν τον «πλήρη λειτουργικό τους έλεγχο» όπως διαπίστωσε ο Πωλ Κ. Μάρτιν, γενικός επιθεωρητής της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, μετά από τον εσωτερικό έλεγχο που διενέργησε.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με φόντο το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα
(Credit: NASA)
Συνολικά 47 «ιδιαίτερα σοβαρές» απόπειρες εισβολής στο δίκτυο υπολογιστών της NASA καταγράφηκαν το 2011, με τις 13 από τις οποίες να χαρακτηρίζονται ως «επιτυχημένες και εξαιρετικά επικίνδυνες» για την ασφάλεια των διαστημικών αποστολών. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που τα συστήματα αποτροπής ηλεκτρονικών υποκλοπών που χρησιμοποιεί η NASA αποδεικνύονται ανεπαρκή.
Μόνο την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 5.000 επιθέσεις, οι οποίες κατέληξαν είτε σε απώλειες δεδομένων, είτε σε εγκατάσταση ιών και κακόβουλου λογισμικού, με αποκορύφωμα την πιθανή υπονόμευση βασικών λειτουργιών του κέντρου ελέγχου της υπηρεσίας.
Εκτός όμως από τις υποκλοπές δεδομένων, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της NASA βρίσκονται αντιμέτωποι και με αυξανόμενο αριθμό απωλειών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες οφείλονται συνήθως σε αμέλεια των κατόχων τους και τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε χέρια επιτηδείων, αναγκάζοντας έτσι την αεροδιαστημική υπηρεσία να επανασχεδιάζει τα προγράμματα, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο γενικός επιθεωρητής της NASA κάλεσε τη διοίκησή της να αυστηροποιήσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και καταγραφής, έτσι ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις αυτές.
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Πιο χαρακτηριστικό από τα περιστατικά είναι η περίπτωση της κλοπής των κρυπτογραφημένων αρχείων με τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, οι οποίοι στα χέρια κακόβουλων «θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να θέσουν σε θανάσιμο κίνδυνο την αποστολή και το πλήρωμά του», σύμφωνα με την έκθεση του Μάρτιν. Η NASA πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει τα περιστατικά αναφέροντας ότι «οι πιθανότητες παρεμβολής ήταν απειροελάχιστες και τελικά οι υποκλοπές των αλγορίθμων δεν επηρέασαν τη λειτουργία του Διαστημικού Σταθμού».
Τα κίνητρα των δραστών
Ο κ. Μάρτιν σημείωσε στην έκθεσή του την οποία παρουσίασε πρόσφατα στο αμερικανικό Κογκρέσσο και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα, ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται κυρίως κράτη που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία της υπηρεσίας, «δείχνοντας» κυρίως προς την Κίνα, αλλά και μεμονωμένα άτομα από χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Νιγηρία, η Εσθονία, η Βρετανία και άλλες χώρες.
Εκτός από τις κυβερνήσεις κρατών που ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ στην κούρσα για το Διάστημα, όπως είναι η Κίνα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μοναχικών χάκερ, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου με έπαθλο το «σπάσιμο» των κωδικών που χρησιμοποιεί η υπηρεσία, κερδίζοντας έτσι την αναγνώριση των ομοίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.