Translate

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αναλλοίωτο το γιγάντιο άλμα της ανθρωπότητας


Ο χρόνος «πάγωσε» στη Σελήνη, καθώς τα ίχνη που άφησαν οι αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, οι οποίοι περπάτησαν στην επιφάνειά της στις 20 Ιουλίου του 1969, διακρίνονται άριστα και παραμένουν ακόμα και σήμερα αναλλοίωτα.


Ο δορυφόρος LRO από ύψος 24 περίπου χιλιομέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου του πλανήτη μας, έστειλε πίσω στη Γη μια φωτογραφία του σημείου που προσσεληνώθηκε η διαστημική άκατος της NASA, στην οποία φαίνονται οι… πατημασιές των αστροναυτών που έκαναν επί δυόμισι ώρες «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Επιπλέον διακρίνονται η άκατος, τμήματα εξοπλισμού, ακόμα και η φωτογραφική μηχανή που απαθανάτισε την κάθοδο των αστροναυτών στο φεγγάρι. Η αποστολή του «Apollo 11» ήταν η πρώτη, από τις έξι συνολικά, που έφερε ανθρώπους στη Σελήνη και τα ίχνη του ανθρώπου θα μείνουν για πάντα στην επιφάνειά της, τουλάχιστον μέχρι να… σβηστούν από την πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη.


Οι δύο αστροναύτες, μαζί με τον Μάικλ Κόλινς, ο οποίος παρέμεινε σε τροχιά, αναμένοντας τους δύο συναδέλφους του, επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη στις 24 Ιουλίου του 1969. Μέχρι το 1972, όταν σταμάτησαν οι αποστολές στο δορυφόρο μας, δέκα συνολικά αμερικανοί αστροναύτες περπάτησαν στη Σελήνη.

Η ιστορία της Σελήνης σε τρία λεπτά
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας τριών περίπου λεπτών, στο οποίο χώρεσε ολόκληρη η ιστορία της Σελήνης, από τη γέννησή της πριν από 4,5 δις χρόνια, μέχρι σήμερα. Οι μεταμορφώσεις του εγγύτερου στη Γη ουράνιου σώματος είναι εντυπωσιακές και αντανακλούν στις φάσεις που πέρασε και ο «γαλάζιος πλανήτης» μας, μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη αστρονομική θεωρία, η Σελήνη δημιουργήθηκε όταν ένας πλανήτης στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη πριν από 4,5 δις χρόνια, εκτοξεύοντας στο διάστημα έναν τεράστιο όγκο λιωμένων πετρωμάτων. Οι βαρυτικές δυνάμεις δημιούργησαν τη Σελήνη, η οποία λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας που θα την προστάτευε από κοσμικές συγκρούσεις, «βομβαρδιζόταν» αδιάκοπα από μετεωρίτες κάθε σχήματος και μεγέθους. 

Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=TuHasBN-U1c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.