Translate

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αναζητώντας την Αμέλια, ένα μυστήριο 75 ετών


Νέα στοιχεία ενδέχεται να βοηθήσουν στη διαλεύκανση ενός μυστηρίου που διαρκεί 75 χρόνια.  Η αμερικανίδα αεροπόρος-θρύλος του μεσοπολέμου Αμέλια Έρχαρτ χάθηκε μαζί με τον πλοηγό του αεροσκάφους της Φρεντ Νούναν στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 2 Ιουλίου του 1937, κατά τη διάρκεια της απόπειράς της να κάνει το γύρο του Κόσμου. Σήμερα, η ανάλυση μιας φωτογραφίας που τραβήχτηκε στην ακατοίκητη κοραλλιογενή ατόλη Νικουμαρόρο του νησιωτικού κρατιδίου του Κιριμπάτι μερικούς μήνες μετά την εξαφάνισή της, ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να γράψουν τον επίλογο στην Οδύσσεια της πτήσης της Έρχαρτ προς την αιωνιότητα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τη φωτογραφία, τμήμα του συστήματος προσγείωσης του δικινητήριου Λόκχιντ Ελέκτρα φαίνεται να εξέχει από τη θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ιστορικών, επιστημόνων και ειδικών σε θέματα καταδύσεων, προγραμματίζεται αποστολή έρευνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την 75η επέτειο από την τελευταία πτήση της και ελπίζοντας ότι θα βρεθούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που θα φωτίσουν το μυστήριο.


Αν και πολλές θεωρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήδη από την εποχή της εξαφάνισης της Έρχαρτ και του Νούναν, η επικρατέστερη υποστηρίζει πως προσγειώθηκαν στον κοραλλιογενή ύφαλο που βρίσκεται στα δυτικά της ατόλης και έζησαν στο ακατοίκητο νησί τρώγοντας ψάρια και συλλέγοντας νερό της βροχής, μέχρι να υποκύψουν σε ασθένειες. Το αεροσκάφος πιθανότατα παρασύρθηκε από τα κύματα και πλέον βρίσκεται στο βυθό. Ο διάσημος ωκεανογράφος και ερευνητής Ρόμπερτ Μπάλλαρντ, ο οποίος πιστώνεται με τον εντοπισμό του Τιτανικού και του θωρηκτού Μπίσμαρκ μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην ομάδα και θα προσφέρει τις γνώσεις τους στην υποβρύχια εξερεύνηση της ατόλης.


«Η Έρχαρτ έδωσε στο έθνος την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν, την περίοδο της ύφεσης που ακολούθησε το Κραχ του 1929», σημείωσε η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμπλήρωσε: «Ακόμα και αν δε βρούμε αυτό που ψάχνουμε, η ίδια η αναζήτηση αξίζει».

Ποια ήταν η Αμέλια Έρχαρτ
Γεννήθηκε το 1897 και έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε, ως μέλος του πληρώματος, τον Ατλαντικό Ωκεανό με αεροσκάφος το 1928, ένα χρόνο μετά το αντίστοιχο κατόρθωμα του Τσαρλς Λίντμπεργκ. Η επιστροφή της στις ΗΠΑ, όπου της αποδόθηκαν οι ύψιστες τιμές και την υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Κάλβιν Κούλιτζ, συνοδεύτηκε από μεγαλοπρεπή παρέλαση στη Νέα Υόρκη. Απέκτησε τη διάσταση εθνικής ηρωίδας, με τον Τύπο της εποχής να την αποκαλεί «Βασίλισσα των Αιθέρων». Επανέλαβε τον άθλο της το 1932, αυτή τη φορά πετώντας μόνη της, ενώ ήταν κάτοχος πολλών ρεκόρ πτήσης και ταχύτητας, τα οποία διατηρούσε μέχρι την εξαφάνισή της. Τα μυστήριο γύρω από το τέλος της μονοπώλησε την επικαιρότητα της εποχής για μεγάλο διάστημα, ενώ πολλές θεωρίες που προσπάθησαν να δώσουν οριστικές απαντήσεις, διατήρησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αμείωτο μέχρι σήμερα.

Οι θεωρίες γύρω από την εξαφάνισή της
Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους εξήγηση σχετικά με την εξαφάνιση της Έρχαρτ και του Νούναν, κανείς όμως δεν κατάφερε να αποδείξει μέχρι σήμερα τη θεωρία του, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής:
Έπεσε θύμα απαγωγής από τους Ιάπωνες, επειδή ήταν κατάσκοπος των ΗΠΑ.
Είχε μυστικό δεσμό με τον Νούναν και «εξαφανίστηκαν» οικειοθελώς για να χαρούν τον έρωτά τους.
Η «εξαφάνιση» ήταν καλοστημένο κόλπο και η Έρχαρτ επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου έζησε στη Νέα Υόρκη με το όνομα Αϊρίν Κραίγκμιλ Μπόλαμ.
Το αεροσκάφος της καταρρίφθηκε από άγνωστο εχθρό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.