Translate

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το Facebook εξέθεσε και τον... μπαμπά του


Ακόμα και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έπεσε θύμα των κενών ασφαλείας και της ελλιπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Τουλάχιστον 14 φωτογραφίες, άλλες με τη συμβία του Πρισίλα Τσαν και φίλους στο σπίτι τους, άλλες με τον ίδιο να ποζάρει υπερήφανος με μια… νεκρή κότα στο χέρι και κάποιες με το σκύλο του έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, εκθέτοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ότι ούτε ο ίδιος ο 27χρονος αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν είναι σε θέση να προστατέψει την ιδιωτικότητά του.

Η διαβόητη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Facebook τα προσωπικά δεδομένα των 800 και πλέον εκατομμυρίων ενεργών χρηστών, μέσα από μια δαιδαλώδη, δύσχρηστη και εν τέλει αποτρεπτική πολιτική προστασίας του απορρήτου έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» και «δυσνόητες» τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του Facebook και κατηγόρησε τους υπεύθυνους, μεταξύ των οποίων και τον Ζάκερμπεργκ, ότι χρησιμοποιούν «παραπλανητικές πρακτικές». Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχασαν τις εργασίες τους από φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα και θεωρήθηκαν προσβλητικές από τους προϊσταμένους τους.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα http://imgur.com με τον τίτλο «Είναι καιρός να κλείσεις τα κενά ασφαλείας». Σύμφωνα με το Cnet που θεωρείται από τις πλέον έγκυρες τεχνολογικές ιστοσελίδες, η διαδικασία υποκλοπής των φωτογραφιών είναι πολύ πιο εύκολη από την αντίστοιχη για την προστασία τους, μέσω των περιορισμών πρόσβασης που προσφέρει το Facebook. «Το γεγονός αυτό δείχνει από μόνο του πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τους τα ζητήματα προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου», σχολίασε ένας χρήστης στο φόρουμ των αναγνωστών.

Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν όσους δεν μπορούν να μην αναρτούν προσωπικά τους στοιχεία στο Διαδίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά, καθώς κάθε πληροφορία μπορεί να υποκλαπεί, είτε λόγω κενών στην προστασία, είτε από κακόβουλους χάκερ που εισβάλλουν στην ιδιωτικότητα των υπολοίπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.