Translate

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το βαθύτερο σημείο της Γης


Η Υδρογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε την ακριβέστερη μέτρηση του βάθους στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η άβυσσος Τσάλεντζερ όπως ονομάζεται, φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, τη στιγμή που παλιότερες μετρήσεις  κυμαίνονταν από τα 10.900 μέχρι τα 11.000 μέτρα, δύο σχεδόν χιλιόμετρα περισσότερο δηλαδή από το ύψος του Έβερεστ που είναι το ψηλότερο βουνό του Κόσμου.


Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν με ειδικά ηχοβολιστικά συστήματα όλη την Τάφρο και δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της σε υψηλή ανάλυση που επιτρέπει την ακριβή της χαρτογράφηση. Μάλιστα, εντοπίστηκε μια ακόμα άβυσσος, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από το Τσάλεντζερ, με την ονομασία HMRG Deep που φτάνει στα 10.809 μέτρα βάθος.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που κλήθηκαν να υπερπηδήσουν οι ειδικοί ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας και της πυκνότητας του νερού, παράγοντες οι οποίοι «ξεγελούν» τις συσκευές και αποδίδουν λανθασμένες μετρήσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακριβή χαρτογράφηση της Τάφρου είναι οικονομικοί, καθώς θέλουν να επεκτείνουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της νήσου Γκουάμ, βασιζόμενοι στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα.

Οι επιστήμονες πάντως δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα των ερευνών, διότι για πρώτη φορά μπορούν να δουν την απεικόνιση σπάνιων γεωλογικών φαινομένων, με την κίνηση των τεκτονικών πλακών, στους υπολογιστές τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.