Translate

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στο σφυρί η τελευταία επιστολή του εξερευνητή

O Βρετανός εξερευνητής Ρόμπερτ Σκοτ, διαισθανόμενος το τέλος του στη λευκή απεραντοσύνη της Ανταρκτικής, από ασιτία, δριμύ ψύχος και εξάντληση, έγραψε μια σειρά επιστολών προς τους οικείους του αλλά και τους χρηματοδότες της αποστολής του. Μια από αυτές, θα μπει κάτω από το... σφυράκι του δημοπράτη των Μπόναμς, με εκτιμώμενη τιμή που θα ανέλθει στις 180.000 ευρώ.


Σε αυτή την επιστολή ο άτυχος εξερευνητής αναφέρει ότι κατάφερε να φτάσει στο Νότιο Πόλο και πλέον το μόνο που απομένει στον ίδιο και τους τέσσερις συντρόφους του είναι να πεθάνουν σαν τζέντλεμεν.


"Για το μόνο που μετανιώνω είναι ότι αφήνουμε πίσω μας τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Αν ποτέ βρεθεί η επιστολή, θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι πράξαμε το καθήκον μας και σταθήκαμε στους ετοιμοθάνατους συντρόφους μας", ήταν τα τελευταία λόγια του Σκοτ.


Για την Ιστορία, ο Σκοτ και η ομάδα του έφτασαν στον Νότιο Πόλο στις 17 Ιανουαρίου του 1912, λίγες μόλις μέρες μετά το Νορβηγό Ρόαλντ Αμούνδσεν. Λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό της αποστολής οδήγησαν στην εξάντληση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι πέντε άνδρες να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν την πορεία τους των 1300 χιλιομέτρων. Τα παγωμένα πτώματά τους βρέθηκαν το Νοέμβριο του 1912 από αποστολή σωτηρίας, ενω ο εξερευνητής πιθανολογείται ότι άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 ή τις 30 Μαρτίου του ίδιου έτους. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.