Translate

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡ εναντίον Χαλιμπέρτον για το... λογαριασμό της καταστροφής



Η καταστροφή που προκάλεσε ο πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, πέρσι, όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου, με απολογισμό 11 νεκρούς, διαρροή 780 εκατομμυρίων λίτρων αργού πετρελαίου και καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα μεταφέρθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων των ΗΠΑ.


Η BΡ προσέφυγε κατά της εταιρείας Χαλιμπέρτον, στην οποία διετέλεσε από το 1995 μέχρι το 2000 πρόεδρος ο Ντικ Τσένι, μετέπειτα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υπό τον Μπους τον Β’ κατηγορώντας την ευθέως ότι αρχικά απέκρυψε και στη συνέχεια σκόπιμα κατέστρεψε ενοχοποιητικά για την ίδια στοιχεία που αφορούσαν στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη και ασφάλιση της γεώτρησης στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού.

Αν και η Χαλιμπέρτον έσπευσε να καταρρίψει τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι ήταν «ανάξιες λόγου», ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εν όψει των δικαστικών αναμετρήσεων για το ύψος των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν και οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν κατ’ αρχήν τα 12 δις ευρώ οι δύο εταιρείες μάχονται να αποκτήσουν το πλεονέκτημα και το μικρότερο μερίδιο στα ποσά που θα πρέπει να αποδοθούν στους πληγέντες.


Το «μήλο της έριδος» των δύο είναι το ειδικό τσιμέντο, παραγωγής της Χαλιμπέρτον, που χρησιμοποιήθηκε για τη στερέωση του πηγαδιού και το οποίο σύμφωνα με τη ΒΡ ήταν κατώτερο των προδιαγραφών, με αποτέλεσμα η αστοχία του να προκαλέσει την καταστροφή. Επιβαρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ΒΡ, είναι το ότι η πρώτη έσπευσε να εξαφανίσει όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά ακόμα και τα φυσικά δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν. Η Χαλιμπέρτον από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η ΒΡ ζήτησε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις προδιαγραφές του κονιάματος.



Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε οικονομικά και οικολογικά σκάνδαλα, με πιο γνωστή την υπόθεση των συμβολαίων ανοικοδόμησης για το Ιράκ ύψους σχεδόν 8 δις ευρώ που κέρδισε η… μόνη υποψήφια εταιρεία, η Χαλιμπέρτον, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η ΒΡ από την πλευρά της, κατηγορείται για τις σκιώδεις δραστηριότητές της στην εξόρυξη πετρελαίου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι οποίες προκαλούν περιβαλλοντικές αλλά και ανθρωπιστικές τραγωδίες. Η καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως για πλωτή εξέδρα άντλησης και από τις μεγαλύτερες διαρροές ανεξαρτήτως προέλευσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.