Translate

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βροχή κατά... παραγγελία




Εδώ και αρκετά χρόνια οι Κινέζοι "παίζουν" τους μαθητευόμενους μάγους με τον καιρό, προκαλώντας με τεχνητό τρόπο βροχοπτώσεις. Το 2008, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και προκειμένου να "καθαρίσουν" την ατμόσφαιρα μιας από τις πιο βρώμικες και μολυσμένες πόλεις του κόσμου άνοιξαν τους ουρανούς, με το αποτέλεσμα να κρίνεται επιτυχές.
 


Αν και δεν είναι πάντα επιτυχημένες οι προσπάθειές τους, καθώς το 2009 η τεχνητή βροχή μετατράπηκε λόγω του ψύχους σε ανεξέλεγκτη χιονοθύελλα που σάρωσε το Πεκίνο και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας θανάτους, καταστροφές και ματαιώσεις πτήσεων, οι "τρελλοεπιστήμονες" συνεχίζουν το έργο τους με γενναία χρηματοδότηση από το τοπικό μονοκομματικό καθεστώς, παρά τις αμφιβολίες αρκετών επιστημόνων -εκτός Κίνας- για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προγράμματος στο μικροκλίμα των περιοχών.


Νέος στόχος τους είναι να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις κατά παραγγελία σε ποσοστό 10% μέχρι το 2015. Από 50 εκατομμύρια κυβικά νερού, θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 280 εκατομμύρια σημειώνει ανώνυμος αξιωματούχος στην εφημερίδα China Daily "αν εφαρμοστούν πιο αποδοτικές μέθοδοι χειραγώγησης του καιρού".




Μέχρι σήμερα, πύραυλοι με ιωδιούχο άργυρο "γονιμοποιούν" τα σύννεφα και μετατρέπουν το ατμοποιημένο νερό σε σταγόνες. Οι Κινέζοι ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, φέρνοντας έτσι σύννεφα και βροχή κατά παραγγελία, ακόμα και σε άνυδρες περιοχές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.