Translate

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ερευνητές-αυτοδύτες ανακάλυψαν προϊστορικά ίχνη


Ερευνητές-αυτοδύτες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εντόπισαν ίχνη δραστηριότητας προϊστορικών ανθρώπων στη λίμνη Χιούρον, μια από τις πέντε μεγάλες λίμνες στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ.


Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγεται ένα δοκάρι ηλικίας 8.900 ετών, το οποίο φαίνεται ότι έχει υποστεί ανθρώπινη επεξεργασία, αλλά και μια σειρά λίθων που έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν παλαιολιθικό "δρόμο". Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν πως τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή φωτίζουν μια περίοδο που είναι σχετικά άγνωστη, σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική.


Ο παλαιολιθικός "δρόμος" παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αντίστοιχους που έχουν βρεθεί στην ξηρά και οι οποίοι λειτουργούσαν ως "οδηγοί" για τα οικόσιτα καριμπού που οδηγούσαν στη σφαγή οι πρόγονοί μας. Οι Ινουίτ, οι εσκιμώοι όπως αποκαλούνται απλουστευτικά, χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα την ίδια τεχνική. 


"Ένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι πως πλημμύρισαν οι μεγάλες πεδιάδες της περιοχής και μετατράπηκαν σε αυτό το δίκτυο λιμνών που βλέπουμε σήμερα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το γεγονός ήταν ένας βίαιος κατακλυσμός, άλλοι όμως πιστεύουν ότι ήταν σταδιακή πλημμύρα" σημειώνει ο Τζον Οσί από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.


Ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του μελετώντας τις εικόνες που έστελνε το μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο είδε το σχήμα των βράχων και τον πάσσαλο σε βάθος περίπου 30 μέτρων και καταδύθηκε προκειμένου να διαπιστώσει την προέλευσή τους. 


Με τη μέθοδο της χρονολόγησης με τη χρήση ενεργού άνθρακα, οι ειδικοί διαπίστωσαν την ηλικία του δοκαριού και στη συνέχεια άρχισαν να εικάζουν για τη χρήση του. Με βάση τα δεδομένα από τους ιθαγενείς που έζησαν στην περιοχή, το δοκάρι θα μπορούσε να είναι είτε πάσσαλος σκηνής, είτε για να κρεμούν κρέατα, μακριά από τα αρπακτικά. 


Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις καταδύσεις στη λίμνη, προκειμένου να εντοπίσουν και άλλα ίχνη που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, πριν το νερό σκεπάσει τις πεδιάδες. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.