Translate

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο πρώτος πλήρης χάρτης του Νότιου Πόλου χωρίς… πάγους



Χάρτης που απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια, βουνά, κοιλάδες και το πετρώδες έδαφος της Ανταρκτικής, κάτω από τους πάγους που το καλύπτουν, δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά από επιστήμονες που συνδύασαν δεδομένα δεκαετιών από δορυφόρους, επίγειες και εναέριες χαρτογραφήσεις, αλλά και μετρήσεις.

Μόλις το 1% των βραχωδών όγκων ξεχωρίζει από τους πάγους σήμερα, καθώς τα αιώνια χιόνια έχουν πάχος από μερικές δεκάδες μέτρα, μέχρι αρκετά χιλιόμετρα, σκεπάζοντας κάθε γεωλογική μορφολογία του Νότιου Πόλου.

Ο χάρτης δείχνει τις υψομετρικές διαφορές, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις διακυμάνσεις στην κάλυψη από πάγους της επιφάνειας της πιο αφιλόξενης για τον άνθρωπο περιοχής του κόσμου. Με τη βοήθεια ηχοβολιστικών συσκευών οι γεωλόγοι διαπίστωσαν ότι η οροσειρά Γκαμπούρτσεφ, με τις βουνοκορφές της να ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα, βρίσκονται «θαμμένα» κάτω από ένα χιλιόμετρο πάγου.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο νέος αυτός χάρτης είναι ένα πολύτιμο βοήθημα στην κατανόηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στο Νότιο Πόλο, καθώς η τήξη των πάγων έχει πλέον λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα, μελετούν τις επιπτώσεις της διάβρωσης που προκαλούν οι πάγοι, αλλά και τον υδρολογικό κύκλο που διαμορφώνει την επιφάνεια του Νότιου Πόλου. 

Παρόμοιος χάρτης είχε συνταχθεί το 2001, ο οποίος όμως είχε βασιστεί σε 1,9 σημεία μέτρησης. Ο νέος χάρτης περιλαμβάνει περισσότερα από 27 εκατομμύρια σημεία, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να «δουν» τι κρύβεται κάτω από τους πάγους με ακρίβεια ενός μέτρου.

Αν και ο λόγος της δημιουργίας του χάρτη ήταν καθαρά επιστημονικός, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα «όπλο» για τις κυβερνήσεις των χωρών που επιβουλεύονται τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην περιοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.