Translate

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

"Μάχη" για την ανέλκυση του πλοίου του Αμούνδσεν

Το "Μωντ" στους πάγους στις αρχές του 20ου αιώνα


"Μάχη" έχει ξεσπάσει για την τύχη του ναυαγίου του "Μωντ", με την απόφαση να αναμένεται το Μάρτιο του 2012.


Το "Μωντ" σήμερα


Το τρικάταρτο πλοίο του διάσημου Νορβηγού εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν βρίσκεται μισοβυθισμένο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 στα αβαθή του Κόλπου Κέμπριτζ στο Νούναβουτ του Καναδά και πρόσφατα ένας σύλλογος Νορβηγών θέλησε να το ανελκύσει και να το... επαναπατρίσει, ώστε να εκτεθεί σε μουσείο.


Χάρτης με το ταξίδι του "Μωντ" 


Οι κάτοικοι της περιοχής όμως είναι αντίθετοι, όχι μόνο λόγω της ιστορικής σημασίας του ναυαγίου, αλλά επιπλέον επειδή έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο για εκείνους που επισκέπτονται την απόμερη περιοχή.


Ο Αμούνδσεν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που προσπάθησε με επιτυχία να διασχίσει το βορειοδυτικό πέρασμα, πάνω από τον Καναδά και ανάμεσα στους πάγους του Βόρειου Πόλου, αναζητώντας ένας συντομότερο δρόμο απο την Ευρώπη στην Ασία το 1906.


Το πλοίο του πουλήθηκε σε τοπική εταιρεία το 1925 και μετατράπηκε σε πλωτή αποθήκη και σταθμό ασυρμάτου, πριν βυθιστεί λόγω εισροής υδάτων το 1930.




Το "Μωντ" το 1918



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.