Translate

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βρήκαν πότε πέθανε η… Νεκρά Θάλασσα



Η Νεκρά Θάλασσα… στέγνωσε τελείως πριν από 120 χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν ιζήματα προερχόμενα κάτω από τον πυθμένα της, ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί σχετικά σύντομα, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες. Το γεγονός αυτό φωτίζει τις δραματικές αλλαγές που προκαλούνται από τις γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, καθώς σήμερα η κλιματική αλλαγή και οι υδροβόρες ανθρωπογενείς δραστηριότητες μειώνουν τη στάθμη της κατά ένα μέτρο περίπου ετησίως.


Σήμερα, η Νεκρά Θάλασσα τροφοδοτείται κυρίως από ποταμούς που διατρέχουν το Ισραήλ, τη Συρία και την Ιορδανία, καθώς οι βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες ανάγκες σε άρδευση και ύδρευση, αλλά και οι βιομηχανίες λιπασμάτων και άλατος που δραστηριοποιούνται στα παράλιά της απειλούν άμεσα την ίδια την ύπαρξή της.

Η καθηγήτρια Εμι Ίτο από το πανεπιστήμιο της Μινεάπολης των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι η αποξήρανση της Νεκράς Θάλασσας πριν από 120 χιλιάδες χρόνια προκλήθηκε χωρίς να παρέμβει ο άνθρωπος. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την εξαφανίσουμε μια ώρα αρχύτερα. Υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές, γιατί το νερό και η απουσία του θα εξελιχθούν σε αιτίες πολέμου σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπως είναι η Μέση Ανατολή».

Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 423 μέτρα χαμηλότερα από τη στάθμη της Μεσογείου και το μέγιστο βάθος της είναι 370 περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Πολυεθνική ομάδα ειδικών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νορβηγία έκαναν γεωτρήσεις σε βάθος 235 μέτρων στο υπέδαφος του πυθμένα της με ειδικά γεωτρύπανα το 2010, προκειμένου να συλλέξουν δείγματα βράχων και ιζήματος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκάδων χιλιάδων ετών -διάστημα εξαιρετικά σύντομο για τα γεωλογικά δεδομένα- η στάθμη και το μέγεθός της σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις. Πριν από 25 χιλιάδες χρόνια έφτασε στην μεγαλύτερη έκτασή της, με ύψος κατά 260 μέτρα περισσότερο από σήμερα, καλύπτοντας όλη την περιοχή μέχρι και τη λίμνη της Γαλιλαίας.

Η Λίμνη Ασφαλτίτις, όπως ήταν γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες, λόγω του παχύρρευστου υγρού που ανάβλυζε σε διάφορα σημεία της αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η απουσία ζωής στα νερά της της έχουν αποδώσει τη σημερινή της ονομασία. Με αλατότητα 31,5% και πυκνότητα που αγγίζει τα 1,24 κιλά ανά λίτρο, η πλευστότητα γίνεται… παιχνίδι καθώς επιτρέπει την παραμονή των κολυμβητών στην επιφάνεια χωρίς κόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.