Translate

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Μικρό καλάθι» για τη σύνοδο στο Ντέρμπαν για το κλίμα



Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η Σύνοδος για το Κλίμα που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, καθώς φαίνεται ότι οι μεγάλοι «παίκτες», οι χώρες δηλαδή που εκπέμπουν ετησίως το 50% των αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι πρόθυμες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, παίζοντας ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αναβλητικότητας, προσπαθούν να αποφύγουν ρητές δεσμεύσεις, τη στιγμή που η Ε.Ε. ζει στη σκιά της κατάρρευσης του ευρώ και οι συνασπισμοί των νησιωτικών κρατών και των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου δείχνουν να είναι οι μόνοι που πράγματιθέλουν άμεσες και δεσμευτικές λύσεις. Με τη συμφωνία του Κιότο να εκπνέει τυπικά σε λίγους μήνες, πολλοί θεωρούν πως ήδη είναι αργά για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.


«Οι διαπραγματευτές των χωρών κινούνται σε… παράλληλα σύμπαντα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέϊτιντ Πρες» ο Ίβο ντε Μπερ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα, ο οποίος παραιτήθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τη θέση του, βλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν βαλτώσει. Αν και δίνει το «παρών» στη Διάσκεψη του Ντέρμπαν, ο ντε Μπερ είναι απαισιόδοξος για την έκβαση της, θεωρώντας ότι το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα, απλά θα περιέχει κάποια ευχολόγια και διαπιστώσεις, χωρίς σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα. «Κανείς δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κατεπείγοντος», καταλήγει ο ντε Μπερ.

Η δίνη της ύφεσης έχει συμπαρασύρει και το περιβάλλον, με πολλές χώρες να τοποθετούν πλέον χαμηλά στις προτεραιότητές τους τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πλήττονται από τον «πόλεμο του Ευρώ» και με τη Σύνοδο Κορυφής σε εξέλιξη, προτιμούν να εστιάσουν στην αποκλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Germanwatch και του Climate Action Network, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η «Μεσόγειος SOS», για τις επιδόσεις των χωρών στην κλιματική αλλαγή, βρισκόμαστε σχεδόν στον … πάτο καθώς καταλαμβάνουμε την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη κατρακυλήσαμε από την 43η στην 47η θέση, σε σύγκριση με το 2010.

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε εµπεριστατωµένα τις προβλεπόμενες κλιματικές και περιβαλλοντικές μεταβολές, αποτίμησε το κόστος των μεταβολών αυτών για την ελληνική οικονομία και εκτίμησε το κόστος των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα της µελέτης καταδεικνύουν όχι µόνο την ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη για συνέχιση της έρευνας, που θα βοηθήσει και θα προσφέρει την κατάλληλη κατεύθυνση τις επόμενες δεκαετίες στο έργο της προσαρμογής».

 Δυστυχώς όμως, οι προεκλογικές εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη» και για ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών, αποδείχθηκαν και αυτές, όπως και τόσες άλλες, κούφια λόγια σε φυλλάδια και ομιλίες, ενώ και  η χρήση του τέλους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων και μονάδων συμπαραγωγής καταδεικνύει την απουσία οποιουδήποτε ενιαίου σχεδίου σε εθνικό επίπεδο, πέρα από τις ληστρικές φοροεπιδρομές.

Τι είναι ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων
Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων, όπως ονομάζεται, αξιολογεί και συγκρίνει 58 χώρες που είναι από κοινού υπεύθυνες για περισσότερο από το 90% των εκπομπών ρύπων παγκόσμια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για ακόμα ένα χρόνο οι τρεις πρώτες θέσεις στον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων παραμένουν άδειες καθώς καμία χώρα δεν έχει συνεισφέρει επαρκώς στη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η  Σουηδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων, ενώ Αγγλία και Γερμανία στην πέμπτη και έκτη αντιστοίχως. Η έκθεση τονίζει, ότι η οικονομική κρίση είχε μια ακούσια επίπτωση στις εκπομπές ρύπων καθώς ΗΠΑ, Ιρλανδία και Ισπανία μείωσαν τις εκπομπές ρύπων τους και ανέβηκαν κάποιες θέσεις. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμα πολύ χαμηλά - στην 52η θέση - εξαιτίας της ισχνής πολιτικής βούλησης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και της πολύ υψηλής ενεργειακής τους πολιτικής.

Η αξιολόγηση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή στην Κίνα είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ενώ η Κίνα σε απόλυτους αριθμούς παραμένει η πρώτη χώρα σε εκπομπές ρύπων, με το χάσμα μάλιστα να αυξάνεται σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, φαίνεται να ενισχύει παράλληλα εντατικά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Η έκθεση προβλέπει, πως η Κίνα που βρίσκεται τώρα στην 57η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην τελευταία θέση παραμένει για ακόμα μια χρονιά η Σαουδική Αραβία ενώ Τουρκία, Πολωνία και Κροατία διεκδικούν κάποιες από τις χαμηλότερες θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία, που είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι, μπλόκαρε την πρόταση για αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων της ΕΕ από 20% σε 30%.
ΠΗΓΗ: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.