Η ρίψη της ατομικής βόμβας με την κωδική ονομασία "Λίττελ Μπώη" (καμία σχέση με το τραγούδι τον Στέρεο Νόβα "μικρό αγόρι") στις 6 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα σηματοδότησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς τρεις ημέρες αργότερα μια αντίστοιχη βόμβα ρίφθηκε και στο Ναγκασάκι, εξαναγκάζοντας του Ιάπωνες να αποδεχθούν την άνευ όρων συνθηκολόγησή τους, αρκετούς μήνες μετά τη λήξη του Πολέμου στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις χειρόγραφες σημειώσεις του πληρώματος του βομβαρδιστικού Β29 "Ενώλα Γκαίη" (γνωστό το αίητης ομώνυμο τραγούδι των Ώρκεστραλ Μανούβερζ ήν δε Νταρκ), στις οποίες αποτυπωνόταν η διαδικασία ρίψης της βόμβας, οι χειρισμοί απομάκρυνσης από το ραδιενεργό νέφος, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες τους.
Ο γιος του συγκυβερνήτη Λούις, ο οποίος έχει στην κατοχή του το ιστορικής και όχι μόνο αξίας αρχείο του πατέρα του, αποφάσισε να δημοπρατήσει τις σημειώσεις, με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μόνο γι αυτές τις σελίδες του log book θα τσεπώσει γύρω στα 40.000 ευρώ, με τη συνολική αξία του αρχείου του να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 300.000.
Σε αυτό το log book ο Λούης είχε γράψει τη φράση που έμεινε παροιμιώδης, μόλις είδε το τεράστιο παδιενεργό νέφος να καλύπτει την πόλη: "Θεέ μου τι κάναμε;"
Τουλάχιστον 150.000 Ιάπωνες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Χιροσίμα, χωρίς να καταμετρώνται σε αυτούς τα θύματα από τη ραδιενέργεια τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.