Translate

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ερευνητές εντόπισαν τα ναυάγια από την πρόβα της απόβασης στη Νορμανδία


Ερευνητές εντόπισαν σε βάθος 50 περίπου μέτρων στη Μάγχη, τα ναυάγια των δύο συμμαχικών μεταγωγικών πλοίων που βυθίστηκαν σε αιφνιδιαστική επίθεση στς 28 Απριλίου του 1944 από γερμανικές τορπιλάκατους.



Η άσκηση "Τίγρη" στις ακτές του Ντέβον στη Βρετανία, μια πρόβα για την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία το 1944, η οποία κατέληξε σε τραγωδία με 749 νεκρούς Αμερικανούς, έμεινε για καιρό άγνωστη, καθώς ζητήθηκε από τους επιζώντες να μην αποκαλύψουν τίποτα σχετικό.



Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύφθηκαν δύο μήνες μετά την απόβαση, ενώ μόλις το 1974, 30 χρόνια δηλαδή αργότερα, είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερα στοιχεία.

Η εξέλιξη της άσκησης ήταν τραγική για τους Αμερικανούς, καθώς τα μεταγωγικά πλοία που συμμετείχαν σε αυτή, θεώρησαν ότι οι επιθέσεις που δέχονταν ήταν μέρος του σεναρίου της επιχείρησης, μέχρι τη στιγμή που είδαν δύο από τα πλοία τους να εκρήγνυνται και να βυθίζονται πολύ γρήγορα, παρασέρνοντας στο θάνατο 800 περίπου άνδρες.



Προτού προλάβουν να ανταποδώσουν τα πυρά, οι τορπιλάκατοι αποχώρησαν προς τις ακτές της Γαλλίας.


Μόλις μια τορπιλάκατος του τύπου που καταβύθισε τα δύο πλοία υπάρχει ακόμα στην ιδιοκτησία ενός συλλέκτη, ο οποίος την απέκτησε έναντι τιμήματος μιας λίρας, την οποία αναπαλαιώνει για να προβάλλει αυτή την ξεχασμένη σελίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε εδώ και εκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.