Translate

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ταυτοποιούν τους "άγνωστους ναύτες" του θωρηκτού 74 χρόνια μετά το Περλ Χάρμπορ


Το θωρηκτό USS Oklahoma βυθίστηκε από τους Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, παρασέρνοντας στο βυθό 429 μέλη του πληρώματος και πεζοναύτες, από τους οποίους μόλις οι 35 ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν σε επώνυμους τάφους.


Οι υπόλοιποι 394 τάφηκαν σε κοινούς τάφους στη Χαβάη, χωρίς όνομα, με μόνη αναγραφή στις ταφόπλακες "άγνωστος ναύτης του Οκλαχόμα".

Σήμερα, 74 χρόνια μετά τη βύθιση του θωρηκτού, το Πεντάγωνο αποφάσισε την εκταφή των λειψάνων και τη γενετική ταυτοποίησή τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρήκαν μαρτυρικό θάνατο όταν το θωρηκτό αναποδογύρισε και οι απέλπιδες πολυήμερες προσπάθειες διάσωσής τους δεν είχαν αποτέλεσμα.



Το πλοίο ανελκύστηκε το 1943, αλλά οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες που αποφασίστηκε να μην επισκευαστεί. Μετά τον πόλεμο επιχειρήθηκε η μεταφορά του σε διαλυτήριο πλοίων, αλλά κατά τον πλου έπεσε σε καταιγίδα και βούλιαξε και πάλι.

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.